ManşetEkolojiTürkiye

Almanya, elektrik faturasındaki yenilenebilir enerji vergisini kaldıracak

0

Sosyal Demokrat (SPD) Eş Başkanı Lars Klingbeil, ek ücretin iptal edilerek artan enerji fiyatlarının on milyonlarca hane üzerindeki baskısını hafifletebileceklerini söyledi.

1 Ocak 2021’de yürürlüğe giren “Yenilenebilir Enerji Kaynakları Yasası” (EEG) uyarınca faturalara yansıtılan katma değer, enerji vergileri arasında en büyük orana sahip.

Ülkede geçtiğimiz kasım ayında koalisyon görüşmelerinde masada yer alan verginin 1 Ocak 2023’te kaldırılması planlanıyordu.

Euronews Türkçe‘nin aktardığına göre, bu konu üzerinde çalıştıklarını belirten Klingbeil, “federal hükümetin ısıtma ve aydınlatma fiyatlarındaki dalgalanmalarla uğraşan halka yardımcı olmak için daha fazla şey yapması gerektiğini” kaydetti.

EEG vergisi 1 Ocak itibariyle yüzde 43 oranında indirildi. Söz konusu indirimin 83 milyon nüfuslu Almanya’nın bütçesine senelik 3.25 milyon euro yük getirecek.

Ticari rakamlara göre Almanya’da yaklaşık 4.2 milyon hanehalkı bu yıl elektrik ödemelerinde yüzde 63,7’lik artış görecek; 3.6 milyonluk kesim yüzde 62.3 daha fazla yakıt ödemesi yapacak.

Yeni Alman hükümetinin 2021 koalisyon anlaşmasındaki kilit iklim ve enerji planları

Almanya’nın iklim ve enerji planlarını Ümit Şahin, Yeşil Gazete için çevirmişti.

Sosyal Demokratlar (SPD), Yeşiller Partisi ve Hür Demokratlar (FDP) arasındaki “Daha fazla ilerlemeye cesaret etmek – Özgürlük, Adalet ve Sürdürülebilirlik için İttifak” başlıklı koalisyon anlaşması, “idealde” 2030’a kadar kömürden çıkış ve yenilenebilir enerjilerde büyük genişleme gibi adımları ayrıntılı olarak açıklayan güçlü bir iklim ve enerji odağına sahip.

Elektrik sektöründe, elektrik talebi artarken (680-750 terawatt saate çıkacak) yenilenebilir enerji kaynaklarının 2030 yılına kadar %80’lik bir paya sahip olması bekleniyor. Bunu başarmak için, yenilenebilir kaynakların genişlemesi “kamu yararı” olarak tanımlanacak ve iklim nötr hedefine ulaşılana kadar diğer çevre koruma alanlarına göre öncelik verilecek.

Karasal rüzgar enerjisi için Alman topraklarının yüzde ikisinin kullanılması sağlanacak, 2022’nin ilk yarısında bu alanların kapsamlı planlaması için federal, ulusal ve yerel makamlarla çalışmaya başlanacak.

Yenilenebilir enerji tesislerinin yakınındaki toplulukların bundan “uygun şekilde kazanç elde etmesi” sağlanacak.

Rüzgar çiftliklerinin halihazırda mevcut olduğu yerlerde, büyük bir onay prosedürü olmaksızın eski rüzgar türbinlerini yenileriyle değiştirmesi mümkün olacak.

Açık deniz rüzgar hedefleri: 2030: 30 gigawatt; 2035: 40 GW; 2045: 70 GW (mevcut durum 2020: 7,8 GW).

2030 için güneş enerjisi hedefi: Yaklaşık 200 GW (mevcut durum 2020: 54 GW)

Yeni ticari binalar için çatı güneş enerjisi zorunlu, yeni özel binalarda “kural gereği” olacak.

Kömürden çıkış tamamlandıktan sonra yenilenebilir enerjilere devlet desteği aşamalı olarak kaldırılacak.

Yenilenebilir enerji kapasitelerinin “büyük ölçekte” genişlemesi:

– Yenilenebilir Enerji Yasası (EEG) ve uzun vadeli enerji satın alma anlaşmaları (PPA) gibi araçlar aracılığıyla,
– daha hızlı onaylar yoluyla, kamu kurumlarını “dış proje ekipleri” ile destekleyerek, başvuru belgelerinde son tarihler ​​ve gereksinimler netleştirilerek, sağlanacak.

Yenilenebilir enerji vergisi nedir?

Almanya’da Yenilenebilir Enerji Yasası ile birlikte geçtiğimiz yıl enerji faturalarına yüzde 20’lik bir vergi getirildi. Bu vergiden elde edilen gelir, yenilenebilir enerji geliştirme ve üretimini finanse etmek için kullanılıyor. Ülkede rüzgar ve güneş enerjisi üreticileri, vergiyle finanse edilen sübvansiyonlardan en büyük desteği görüyor.

Yaklaşık 10 aydır yürürlükte olan Yenilenebilir Enerji Yasası, 2030 yılına kadar yüzde 65 yenilenebilir enerji ve 2050 yılından önce sıfır sera gazı hedefine ulaşmak için kabul edilmişti.

Söz konusu vergiler ayrıca rüzgar ve güneş enerjisi sistemlerinin güçlendirilip basitleştirilerek, dijitalleşmenin de artırılmasını hedefliyor.

Covid-19 salgını döneminde yavaşlayan ekonomilerin ve azalan sanayi üretiminin ardından yeniden ivme kazanan piyasalar sebebiyle, dünya genelinde doğal gaz ve elektrik gibi enerji kalemlerine talep artmış ve bu da fiyatları artırmıştı.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.