DünyaManşet

Almanya Cumhurbaşkanı Wulff istifa etti

0

Almanya Cumhurbaşkanı Christian Wulff istifa etti. Wulff, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda yapılan basın toplantısında istifasını duyurdu. Başbakan Angela Merkel’in açıklaması bekleniyor.

Almanya Cumhurbaşkanı Christian Wulff, Bellevue Sarayı’nda ASİ ile saat 11:00’de yaptığı basın toplantısında istifasını açıkladı. Eşine ve ailesine teşekkür eden Wulff, Eyalet Temsilciler Meclisi Başkanı Horst Seehofer’in görevine vekalet edeceğini duyurdu.

Savcılık dokunulmazlığın kaldırılmasını istedi

Gelişmeler, Hannover Savcılığı, Almanya Cumhurbaşkanı Christian Wulff’un dokunulmazlığının kaldırılması için başvuruda bulunmasının ardından yaşandı. Perşembe akşamı Hannover Savcılığı tarafından yapılan açıklamada, yeni belgelerin ve medyada yer alan haberlerin kapsamlı bir biçimde incelenmesinin ardından, Cumhurbaşkanı hakkında “çıkar sağlama” şüphesinin uyandığı bildirildi. Ancak öncelikle Federal Meclis’in Cumhurbaşkanı Wulff hakkında soruşturma başlatılıp başlatılmayacağına karar vermesi gerekiyor. Almanya tarihinde ilk kez bir Cumhurbaşkanı’nın dokunulmazlığının kaldırılması isteniyor. Wulff’un dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin oturumun gelecek hafta Federal Meclis’te yapılması bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Wulff hakkında Hannover Savcılığı’na birkaç ayrı suç duyurusunda bulunulmuştu. Savcılık bir süredir Wulff hakkındaki iddiaları inceliyordu.

Wulff hakkındaki iddialar

Aşağı Saksonya Eyaleti başbakanlığı görevini sürdürürken, bir iş adamının eşinden aldığı düşük faizli özel kredi ve iş adamlarının villalarında yaptığı tatillerin ortaya çıkmasının ardından Almanya Cumhurbaşkanı Christian Wulff, şiddetli eleştirileri üzerine çekmişti. Wulff’un aldığı kredi konusunda Aşağı Saksonya eyalet parlamentosunu doğru şekilde bilgilendirmemiş olması, Wulff’a yönelik skandalı ateşleyen fitil olmuştu. Cumhurbaşkanı Wulff’un konuyla ilgili haber yayımlamak isteyen bir gazetenin genel yayın yönetmenine baskı yaptığının ortaya çıkması ise Wulff’u iyice köşeye sıkıştırmış ve istifa çağrılarını doruğa taşımıştı. Cumhurbaşkanı Wulff, ardından bir televizyon programında hakkındaki iddialara yanıt vermeye çalışmış, hataları nedeniyle özür dilemiş ama eyalet başbakanlığı görevi süresince makamını kötüye kullanmadığının garantisini vermişti. Wulff’un yanıtları kamuoyunu tam olarak tatmin etmese de istifa çağrılarını dindirmişti.

(DW)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.