Dünyaİnsan HaklarıManşet

Almanya ayakta: 40 kentte yüzbinlerce kişi aşırı sağa karşı sokağa çıktı

0

Almanya’da hafta sonunda 40 kentte sağa ve ırkçı parti Almanya için Alternatif Partisi‘ne (AfD) karşı düzenlenen gösterilere yüz binlerce kişi katıldı. Siyasetçiler ise “demokrasiye sahip çıkma” çağrısı yaptı.

AfD’den siyasetçilerin aşırı sağcı oluşumlarla birlikte göçmenlere yönelik”tersine göç” planlarının yapıldığı bir toplantıya katıldığının ortaya çıkmasının ardından düzenlenen gösteriler, hafta sonunda bütün büyük kentlere yayılan kitlesel gösterilere dönüştü. #ZusammenGegenRechts” (#Sağa Karşı Birlikte) sloganı altında yapılan gösterilere yüz binlerce kişi katıldı.

Sadece pazar günü Berlin’de 350 bin, Münih‘te ise 200 bin kişi, AfD ve aşırı sağcılara karşı yapılan eylemlerde bir araya geldi.

Münih’te düzenlenen gösteri katılımın beklenenden fazla olması nedeniyle yarıda kesildi. Bir polis sözcüsü, Alman haber ajansı dpa‘ya yaptığı açıklamada, katılımın yoğun olması sebebiyle katılımcıların güvenliğinin sağlanamadığını belirtti. Polis gösteriye 80 bin kişinin katıldığını belirtirken, organizatörlere göre 350 bin kişi katıldı. Cuma günü Hamburg‘da düzenlenen AfD karşıtı gösteri de katılımın beklenenden daha yoğun olması nedeniyle planlanandan erken sonlandırılmıştı.

Bremen’deki protestoya polisin tahminlerine göre 35 bin ila 40 bin, organizatörlere göre ise  yaklaşık 50 bin kişinin katıldı.  “Bütün Bremen AfD’den nefret ediyor” sloganlarının atıldığı gösteride, “Faşizme karşı birlikte” yazılı pankartlar taşındı.

Köln‘de “Demokrasiyi koruyun, AfD ile mücadele edin” sloganı ile düzenlenen gösteriye yaklaşık 50 siyasi parti, örgüt ve girişim katıldı.Berlin, Wuppertal, Braunschweig, Erfurt, Nürnberg, Chemnitz, Dresden, Neubrandenburg, Flensburg ve Bonn‘da da eş zamanlı olarak aşırı sağ karşıtı gösteriler düzenlendi.

Cumartesi günkü protestolara da resmi rakamlara göre, Frankfurt ve Hannover’de 35 bin, Dortmund‘da 30 bin, Karlsruhe ve Stuttgart‘ta 20 bin, Heidelberg’de 18 bin, Kassel’da 18 bin kişi katıldı.

‘Tersine göç’ planları ateşledi

AfD’ye yönelik tepkiler, araştırmacı gazetecilik kuruluşu Correctiv‘in 10 Ocak’ta yayımladığı haber üzerine yükselmişti. Haberde, 25 Kasım’da Potsdam’daki bir villada, AfD ve Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) partilerinden isimlerin de katıldığı bir özel toplantı düzenlendiği ve bu etkinlikte Avusturya’daki aşırı sağcı Kimlikçi Hareket‘in eski sözcüsü Martin Sellner‘in ülkedeki yerleşik göçmenlerin geri gönderilmesi anlamına gelen “tersine göç”  planını sunduğu bildirilmişti. “Tersine göç” planları Almanya’da toplumun birçok kesimi ve siyasetçiler tarafından tepkiyle karşılanmıştı. Bu tepkiler sonrasında geçen hafta sonundan bu yana birçok kentte protesto gösterileri düzenleniyor.

Siyasetçilerden gösterilere destek

Aşırı sağ ve AfD karşıtı gösterilere siyasetçiler de destek veriyor. Almanya Cumhurbaşkanı  Frank-Walter Steinmeier, gösterilerle ilgili yayınladığı video mesajında, “Bu insanlar hepimize cesaret veriyor. Cumhuriyetimizi ve anayasamızı düşmanlarına karşı savunuyorlar” dedi.

Ekonomi Bakanı Robert Habeck, ülkenin birçok kentinde düzenlenen gösterileri “Demokrasi açısından cesaret verici bir işaret” olarak nitelendirdi. Yeşiller partili Bakan Habeck, “Demokrasi, bunu savunan insanlarla yaşar. Çok sayıda insanın şimdi sokağa çıkarak, demokrasimiz için rengini belli etmesini görmek etkileyici” dedi.

Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock da aşırı sağcılığa karşı mücadeleyi genişletme çağrısında bulundu.  Toplumun bir kesiminin anayasayı baltalamak istediklerini ifade eden Yeşiller partili Bakan, “Bunu engellemek için bütün güçlerimizle demokrasiye sahip çıkmalıyız. Ve adını açıkça koymalıyız: Artık burada öfkeli vatandaşlardan, endişelilerden, sağ popülistlerden söz edilmiyor, söz konusu olan anayasamıza saldıranlar” diye konuştu.

Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser ise Alman demokrasisinin saldırı altında ve büyük sınamalar ile karşı karşıya olduğuna işaret etti. Sosyal Demokrat Partili (SPD) İçişleri Bakanı, “Demokrasiyi aktif bir şekilde savunmalıyız” uyarısında bulundu.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.