DünyaManşet

Almanya 17 nükleer reaktörden 7’sini kapatıyor

0

Almanya Başbakanı Angela Merkel ve eyalet hükümetleri 1980 yılından önce inşa edilmiş 7 nükleer reaktörün geçici olarak devre dışı bırakılması konusunda anlaştı. Ülkede toplam 17 nükleer reaktör bulunuyordu.

Merkel, bugün eyalet hükümetlerinin başbakanlarıyla toplantısının ardından yaptığı açıklamada, denetimler tamamlanana kadar Biblis A ve B, Neckarwestheim, Brunsbüttel, Isar 1, Unterweser ve Phillippsburg reaktörlerinin devre dışı bırakılması konusunda mutabakata vardıklarını duyurdu. Japonya’da yaşanan deprem ve tsunami felaketlerinin yol açtığı nükleer tehlike üzerine Alman hükümeti nükleer santral denetimlerinin gözden geçirileceğini duyurmuştu.

Almanya başbakanı Angela Merkel 15 Haziran’a kadar sürecek geçici kapatmanın ardından yenilenebilir enerjiye hız vereceklerini ve reaktörlerin güvenlik standartlarını geliştireceklerini söyledi.

Nükleerden çıkış

SPD-Yeşiller hükümetinin kararıyla 1998’de nükleerden çıkış yasasını kabul eden Almanya bir kaç yıl öncesine dek santrallarını 2021’de devre dışı bırakmayı öngörüyordu. Ancak Angela Merkel liderliğindeki koalisyon hükümeti, bu stratejiyi gevşetmeye başlamıştı. Hükümet, ülkedeki 17 nükleer reaktörün planlanandan ortalama 12 yıl daha fazla hizmet vermesini kararlaştırmıştı.

Ancak bu karar tepki çekti. Yaklaşık yüz bin kişi hafta sonunda 45 kilometrelik bir insan zinciri oluşturarak hükümeti protesto etmişti. Bugün de çok sayıda protestocu başbakanlık önünde toplanarak ‘şalteri indir’ sloganları attı.

Merkez sağ hükümet, şimdiye dek ülke yenilenebilir kaynaklardan daha çok enerji üretecek duruma gelene dek santrallara ihtiyaç olduğu görüşünü savunuyordu. Ancak plana karşı çıkanlar hükümeti enerji şirketlerine boyun eğmekle suçluyordu.

Halk istemiyor

ARD televizyonunun yayınladığı yeni bir ankete göreAlmanya’da halkın yüzde 53’ü ülke elektriğinin dörtte birini karşılayan nükleer santralların tamamının hemen kapatılmasını istiyor. Ankete göre halkın %80’i Japonya’da yaşanan kazanın bir benzerinin Almanya’da da yaşanabileceğini ve ülkenin nükleerden tamamen çıkış stratejisinin sürdürülmesi gerektiğini söylüyor.

Alman Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Cem Özdemir bugün yaptığı konuşmada eski nükleer santralların derhal kapatılması gerektiğini söylemişti. (DW, BBC, AFP, Grüenen.de)

(Yeşil Gazete)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.