ManşetDoğa MücadelesiEkoloji

Alevler Türkiye’yi sardı: Hatay, İzmir ve Çanakkale’de orman yangınları

0
Fotoğraf: Emre Hamarat

Sıcaklıkların artması ve gerekli önlemlerin alınmamasıyla birlikte orman yangınları da sayı ve boyut olarak artışa geçti. Bugün içerisinde Hatay, Çanakkale ve İzmir’de sebebi henüz bilinemeyen yangınlar meydana geldi.

Henüz söndürme çalışmalarının devam ettiği yangınlarda toplamda ne kadarlık bir alanın yangından etkilendiği ise henüz bilinmiyor.

Hatay’da dört farklı noktada yangın

Hatay’da yer alan Amanos Dağları eteklerindeki Alahan Mahallesi yakınlarında bulunan ormanlık alanın birbirlerine yakın 4 farklı noktasında henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.

AA’nın aktardığına göre ihbar üzerine bölgeye, 4 helikopter, 1 yangın söndürme uçağı, 20 arazöz, 2 dozer, 10 su tankı ve çok sayıda yer ekibi sevk edildi. Havadan ve karadan müdahale edilen yangının kontrol altına alınması için çalışmalar sürüyor.

Yangının yerleşim yerlerine yakın olduğu fakat henüz tehdit etmediği bildirildi.

Fotoğraf: AA

Çanakkale’de yangın

Çanakkale’nin Yenice ilçesinde Pazarköy ile Payidaroba mevkii arasında saat 14.30 sıralarında henüz bilinmeyen bir sebeple yangın çıktı.

Bölgeye sevk edilen orman işletme müdürlüğü ekipleri yangına havadan helikopterle ve karadan arazözlerle müdahale ediyor.

İzmir Balçova’da yangın

Gün içerisindeki bir başka yangın ise İzmir’in Balçova ilçesindeki ormanlık alanda çıktı. AA’nın aktardığına göre Balçova’da teleferik civarındaki ormanlık alanda yangın başladı.

İhbar üzerine bölgeye İzmir Orman Bölge Müdürlüğü’ne bağlı 2 helikopter ve 5 arazöz sevk edildi. İzmir Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekipleri de yangın bölgesine yönlendirildi.

Fotoğraf: Ömer Evren Atalay – Anadolu Ajansı

‘Orman yangın alarmı ilan edilsin’

Kuzey Ormanları Savunması’ndan Başar Alipaça Yeşil Gazete’ye yaptığı açıklamada ormanların yangın alarmı verdiğine ve geç olmadan gerekli önlemlerin alınması gerektiğine dikkat çekmişti

Alipaça, yangınların iklim değişikliği, ormanlara girişlerin artması ve pandemi koşullarında yaşanan orman tahribatı sebebiyle çoğaldığını belirtiyor. 

Yangınlardaki en büyük sebebin insan ihmali olduğunu belirten KOS, Orman Yangın Alarmı ilan edilmesini ve en azından orman yangınlarının sıklaştığı yaz aylarında tabiat parkları dahil bütün ormanların denetimsiz insan girişine kapatılmasını talep ediyor.

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.