ManşetEditörün SeçtikleriEkoloji

Orman yangınları alarm veriyor

0
Manisa/ Fotoğraf:AA

Sıcaklıkların çoğu zaman iklim krizi sebebiyle mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği yaz aylarına girmemiz ile birlikte Türkiye’nin dört bir yanından orman yangınları haberleri de gelmeye başladı.

Bu hafta içerisinde çıkan yangınlarda Manisa’da Spil Dağı eteklerindeki iki dönümlük arazi, Hatay’ın Amanos Dağları eteklerinde bulunan Belen ilçesinde üç hektarlık orman ve Çanakkale’nin Yenice ilçesindeki Soğucak mevkiinde iki dönümlük orman tahrip oldu.  Adana Sarıçam’da iki hektarlık ormanı etkileyen yangın ise günler süren mücadele sonucunda kontrol altına alındı.

Alipaça: Orman yangını alarmı ilan edilmeli

Kuzey Ormanları Savunması’ndan Başar Alipaça Yeşil Gazete’ye yaptığı açıklamada ormanların yangın alarmı verdiğine ve geç olmadan gerekli önlemlerin alınması gerektiğine dikkat çekti.

Yangınların iklim değişikliği, ormanlara girişlerin artması ve pandemi koşullarında yaşanan orman tahribatı sebebiyle çoğaldığını belirten Alipaça, KOS tarafından başlatılan kampanyaya atıfta bulunarak “Orman yangını alarmı ilan edilmesini istiyoruz” dedi.

Adana Sarıçam’daki yangın iki hektarlık ormanı etkiledi.

‘Belgrad ocak başına döndü’

En azından orman yangınlarının sıklaştığı yaz aylarında tabiat parkları dahil bütün ormanların denetimsiz insan girişine kapatılması gerektiğini belirten Alipaça ormanlara en büyük tehdidin buraya gelen ve piknik yapan insanlar olduğunu söyledi.

Alipaça “Trakya’da en büyük yangın sebebi bırakılan şişeler. Belgrad Ormanları ise ocak başına dönmüş durumda” ifadelerini kullandı.

Avlanmak için ormana gelen insanların da ateşli silahlarla orman yangınına davet çıkardığına değinen Alipaça, alınacak önlemler kapsamında ormanların ava da kapatılması gerektiğini belirtti.

‘Elektrik hatları yangına davet çıkarıyor’

Başar Alipaça yangınların diğer bir sebebinin de elektrik hatları olduğunu söyledi.  Şehir içinden uzaklaştırmak için ormanların içerisine kurulan elektrik direkleri yağmur ve rüzgar gibi sebepler ile yıpranıyor ve bakımları aksatılıyor. Bu durumun orman yangınlarını tetiklediğini söyleyen Alipaça, elektrik hatlarının ormanların dışarısına çıkarılması gerektiğine vurgu yaptı.

Orman yangınlarıyla ilgili diğer bir sorun da müdahalenin etkili bir şekilde yapılamaması. Alipaça bu durumun sebebi olarak müdahalede kullanılan ekipmanların yetersizliğini gösteriyor.

‘Ekipmanlar yetersiz’

Türk Hava Kurumu’na ait orman yangın söndürme uçakları yerine Rusya’dan kiralanan uçakların kullanıldığını hatırlatan Alipaça, yangın söndürme uçağı filosunun sayı olarak yetersiz olmasının yanı sıra günlük garanti uçuş garantisi verilen bu uçakların maliyetinin de yüksek olduğunu belirtti.

Alipaça’ya göre müdahale için eski yöntemlerin kullanılması da sorunun bir başka boyutu. Yangını kontrol altına alabilmek için ağaçların kesilerek tampon bölge oluşturulması gibi yöntemler kullanılıyor. Ayrıca personel teçhizat eksikliğinden dolayı gaz maskesi dahi olmadan yangınlara müdahale etmek durumunda kalıyor.

Orman yangınlarıyla mücadelede için kiralanan Rus amfibi yangın söndürme uçağı “Be-200 ES” Fotoğraf: AA

‘Ormanlar çıra haline geliyor’

Alipaça, iklim krizinin ormanları yangınlara karşı daha savunmasız hale getirdiğine de dikkat çekti. İklimdeki değişikliğin ısı farklılığının yanı sıra ekosistem dengesinde bozulmalara yol açtığını söyleyen Alipaça şu örneği verdi:

Kırmızı orman karıncası ormanların korucusu olarak geçer. Çok küçüklerdir ancak her bir kolonisinde 400 bin canlı yaşar. Yuvalarını toprağın üstünde tepeler oluşturarak kuran bu karıncaların sayısı hem insan baskısı hem de iklim krizi sebebiyle azaldı. Ağaçlara zarar veren türler ile beslenen bu canlıların azalması ağaçlarda hastalığın artmasına ve ormanların çıra haline gelmesine sebep oldu. 

Risklerin her geçen gün daha fazla arttığını belirten Alipaça son olarak hem yangınların çıkmasının önüne geçecek önlemlerin hem de yangın ile mücadele araçlarının bir an önce güçlendirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.