Sağlıkİklim KriziManşet

Alerjisi olanlara kötü haber: İklim krizi nedeniyle polen sezonları uzuyor

0
Fotoğraflar: Shutterstock

Yeni yapılan bir çalışma, iklim kriziyle polen mevsimleri arasında güçlü bir bağlantı yakaladı. Makaleye göre artan sıcaklıklar 1990 yılından bu yana Kuzey Amerika’da polen mevsimlerinin ortalama 20 gün önce başlamasına ve yüzde 21 daha fazla polene sahip olmasına neden oldu.

Bilim insanları bir süredir alerjisi olan kişiler için polen mevsimlerinin her geçen yıl daha kötü bir hale geldiğini söylüyordu. Pazartesi günü Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde yayınlanan çalışma ise bu durumun iklim kriziyle ilişkisine dair çok daha fazla detay barındırıyor.

60 istasyondan veri toplandı

Utah Üniversitesi‘nde biyoloji profesörü yardımcısı ve yeni çalışmanın baş yazarı William Anderegg, en belirgin etkilerin Teksas, Orta Batı ve Güneydoğu‘da görüldüğünü söyledi.  NY Times’ın aktardığına göre Anderegg, en büyük polen artışının, çimen ve yabani otların aksine ağaçlardan geldiğini belirtti.

Araştırma için ABD kıtasındaki 60 uzun vadeli polen izleme istasyonunda toplanan veriler iklim modelleriyle karşılaştırıldı. Bunun yanı sıra istasyonların yakınındaki arazi kullanımı veya ağaç büyümesindeki değişikliklerin sonuçları çarpıtıp çarpıtmadığını öğrenmek için uydu fotoğraflarından yararlanıldı.

İklim krizinin insan sağlığı üzerine etkisi

Yapılan bu incelemeler sonucunda makale şu sonuca vardı: “İnsan kaynaklı iklim krizinin Kuzey Amerika’daki polenlerdeki etkisi, kötüleşen iklim koşullarının sağlık üzerindeki zararına dair güçlü bir örnek oluşturuyor.”

Alerji elbette sadece bir nezle vakası değil. Halk sağlığı üzerinde astım ve diğer solunum rahatsızlıklarıyla birlikte ciddi bir etkisi bulunuyor. Hatta, öğrencilerin polen mevsiminin yoğun olduğu dönemde daha az başarılı olduklarını ortaya koyan ve bu dönemde solunum yolu virüslerine karşı daha açık hale gelindiğini gösteren araştırmalar mevcut.

Diğer hastalıklara davetiye

Maryland Üniversitesi Halk Sağlığı Okulu’nda profesör olan Amir Sapkota tarafından yapılan bir araştırma ise polen mevsiminin erken başlamasının astım nedeniyle hastaneye yatma riskini artırdığını gösteriyor.

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’nin verilerine atıfta bulunan Washington Üniversitesi’nden Dr.  Kristie Ebi, son bir yıl içerisinde ABD’de 24,8 milyon kişinin astımı olduğunu ve 19 milyon yetişkinin saman nezlesi olduğunu söyledi.

Aynı dönemde yedi milyon çocuğun solunum yolu alerjisi olduğunu belirten Ebi, Çocuklarda görülen astımın maliyetinin 2013 yılında 5,9 milyar dolar olarak hesaplandığı bilgisini paylaştı.

‘Önümüzdeki 10 yılda daha da kötüleşecek’

Ellerinde yeterince veri olmadığını belirten Dr. Anderegg polenin etkilerine yönelik daha fazla araştırma için polen seviyelerinin daha fazla izlenmesi ve ölçülmesi gerektiğini söyledi.

Önümüzdeki 10 yıl içerisinde polen mevsimlerinin daha da kötüleşmesini beklediklerini aktaran Dr. Anderegg konunun kendisi için kişisel bir öneme de sahip olduğunu aktardı:

Yılın sekiz ayı alerji ilacı kullanmak zorunda kalıyorum ve buna rağmen sezonun en yoğun olduğu zamanlarda kötüleştiğim dönemler oluyor.”

More in Sağlık

You may also like

Comments

Comments are closed.