Marmaris Ekolojik Mücadele Komitesi ve Muğla Çevre Platformu’ndan (MUÇEP) ekoloji aktivistleri dün Marmaris Körfezi‘nde yer alan Albatros Marina önünde kapasite artırımı için yapılan liman genişletme faaliyetlerinin mevzuata aykırı biçimde yürütülmesini protesto etti. Marina güvenliğinin engelleme girişimine rağmen aktivistler kamusal alanda olduklarını vurgulayarak açıklamada bulundu.
Aktivistler marinaların kapasite arttırma faaliyetinin Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Yönetmeliği’ne tabi olmasına rağmen bu sürecin Albatros Marina’da işletilmediğini hatırlatarak, kaçak yapılaşmanın denetim ödevi olan Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Marmaris Belediyesi’nin himayesinde devam ettirildiğini bildirdi.
Aktivistler 6 Eylül’de CİMER’le Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvurmuş, dilekçe sonucunda Bakanlıkça şu yanıt verilmişti:
“Söz konusu başvurunuza istinaden yerinde yapılan incelemede; başvuruda bahsi geçen marinanın kapasite artışı için inşaat faaliyetine başlanmış olduğu ve halihazırda devam ettiği belirlenmiş olmakla birlikte, söz konusu kapasite artışı için 11/05/2012 tarih ve V.727 sayılı ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararının bulunduğu tespit edilmiştir.”
Yanıtın ardından CİMER’e ikinci bir dilekçe 9 Eylül’de iletilmiş, Bakanlıkça verilen yanıta işaret edilerek “ÇED Yönetmeliği Madde 17: ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı verilen proje için beş yıl içinde mücbir sebep bulunmaksızın yatırıma başlanmaması durumunda ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı geçersiz sayılır” hükmü hatırlatılmıştı.
Ayrıca marina kapasite artışıyla ilgili inşai faaliyete son verilmesi, gerekli cezai müeyyidelerin uygulanması, doğa üzerinde yaratılan tahribatın sorumlu firmaca giderilmesi talep edilmişti.
Dün marina önünden seslenen aktivistler, marinanın bulunduğu lokasyonda endemik ve koruma altında olan sığla ağaçlarının bulunduğuna, Marmaris Günnücek Milli Parkı’nın yanı ve bir sulak alanı olduğuna yeniden işaret etti.
Ekoloji Birliği eş sözcüsü ve Marmaris Kent Konseyi çevreden sorumlu yürütme kurulu üyesi Halime Şaman ile Muğla Çevre Platformu ve Datça Kent Konseyi yürütme kurulu üyesi avukat Güngör Erçil’in yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Marina inşaatının çevresel etkiler açısından değerlendirilmeksizin, denize çakılan kazıklarla denizel hareketliliği tümüyle etkileyerek sığla ağaçlarını kaybetmemize yol açacak bir sona yol açabilir. Kaldı ki mevzuatın yetkili kurumlarca uygulanmaması yurttaşların yasalar önünde eşitlik ilkesine olan inançlarını erozyona uğratmaktadır.”