Doğa MücadelesiEkolojiManşet

Alakır Nehri’nde HES inşaatına ‘acil yürütmeyi durdurma’

0

Antalya‘nın Kumluca ilçesindeki Alakır Vadisi‘nin koruma alanı olduğuna ve HES yapılamayacağına ilişkin kesinleşmiş yargı kararları olmasına rağmen, geçen hafta Alakır Nehri’ne iş makineleriyle giren Reis adlı şirketin faaliyetlerine ‘acil yürütmeyi durdurma’  kararı çıktı.

Danıştay’ın, Antalya Tabiat Varlıkları Kurulu’nun iki senedir uygulamaya koymadığı yargı kararına dayanarak  “1. derece doğal sit alanı niteliğinde olan Alakır Çayı üzerinde HES projesinin yapılmasına olanak bulunmamaktadır.” şeklindeki hükmüne rağmen üzerinde 4’ünün inşaatı bitmiş 8 HES projesi olan Alakır Nehri için süren adalet arayışında yine doğa kazandı.

Alakır-Nehri-Kardeşliği-

Reis adlı şirketin Dereköy HES inşaatına 1 megavatlık kapasite artırımı için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan 2014 yılında aldığı ‘ÇED gerekli değildir’ kararına istinaden vadiye girmesi üzerine geçtiğimiz günlerde sokağa çıkan yöre halkı , konuyu yargıya da taşıdı. Alakır Nehri Kardeşliği’nin, şirketin kapasite artırımı izninin iptali talebiyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığına karşı açtığı davada, mahkeme yöre halkını haklı buldu.

Mahkeme bir kez daha durdurdu

Antalya 4. İdare Mahkemesi, davalı idare olan Çevre ve Şehircilik Bakanlığının savunması alınıncaya kadar, dava konusu işlemle ilgili yürütmeyi durdurma kararı verdi. Kararın tebliğ edildiği davacı tarafın avukatı Tuncay Koç, “Alakır’da bir kez daha yürütmeyi durdurma kararı aldık. Geçen hafta SİT alanında iş makinaları çalışıyordu ve ellerinde 1,3 megavatlık kapasite artışı için alınmış ÇED gerekli değildir kararı vardı fakat dayandıkları ÇED olumlu kararı iptal edilmişti. Mahkeme eldeki kararları gözeterek yürütmeyi durdurma kararı verdi.” açıklamasında bulundu.

karar

Avukat: “Şirket vadiyi terk etmeli”

Bu kararın Dereköy için alınan 4. karar olduğunu, idarenin ve şirketin, mahkeme kararlarını işlevsiz kılmak için elinden geleni yaptığını savunan Avukat Koç, “Haklılığın inadıyla mücadeleyi sürdürüyoruz. Şirketin bu saatten sonra yapacağı işlemler hukuksuzdur. Faaliyetlerin derhal durdurmalı, vadiyi terk etmelidir. Kumluca Kaymakamlığının da duruma el koyması gerekir.” dedi.

alakır nehir

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı savunma yapacak

Alakır Nehri Kardeşliği’nden Tuğba Günal ve Birhan Erkutlu, “Adında ‘çevre’ olup kamusal görevi ‘çevreyi korumak’ olan bir bakanlığın, hakkında ‘1. Dereceden Koruma Alanı’ kararı bulunan bir alanda yapılmak istenilen ‘HES’ ile ilgili davada “savunma” yaptığı koşullarda yaşıyoruz. Bu bile herşeyi anlatıyor aslında. Bu yürütmeyi durdurma kararıyla birlikte şirketin hukuksuz katliamları için tek bahaneleri de ortadan kalkmış oldu.  Bu inşaat artık tam anlamıyla hukuksuz.  Hala bu yargı kararlarını uygulayacak yetkilileri bulamadık.  Kumluca Jandarma Komutanlığından “Durdurma yetkimiz yok. Sadece zabıt tutabiliriz” cevabı aldık. Mücadeleye devam!” şeklinde konuştu.

alakır tuğba birhan

Avukatlarıyla birlikte Kumluca Kaymakamı ile görüşen bir grup, Kaymakamın, Antalya Vali Yardımcısı ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürü ile birlikte Dereköy HES inşaat sahasına giderek durumu yerinde inceleyeceklerini öğrendi. Kesinleşmiş Danıştay kararına rağmen şirketin iş makineleriyle vadiye girip çalışmaya başladığı bilgisi verilen Kaymakamlık, Bakanlığın oluruna dayanarak şirketin faaliyetlerine devamında bir sakınca görmemişti.

Alakır için adalet aramaya devam

Yıllar önce yerleştikleri Alakır Vadisi’nde, Alakır Nehri’nin suyu borulara hapsolmasın, sadece Alakır’da yaşayan Alakır Alası balığı yok olmasın diye, Alakır Nehri Kardeşliği’nin dostları ile doğa ve hukuk mücadelesini sürdüren Tuğba Günal ve Birhan Erkutlu,  “İnceleme değil, yargı kararının derhal uygulanmasını istiyoruz. Halkın katılamadığı bu ‘inceleme’nin takipçisi olacağız” dedi.

Haber: Güneş DERMENCİ
(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.