Doğa MücadelesiManşet

Alakır Nehri Kardeşliği’ne suç duyurusu

0

Başka bir dünyanın mümkün olduğu düşüncesinin peşinde on yıl önce İstanbul’u terk ederek Alakır Vadisi’ne, Alakır Nehri’nin kıyısına yerleşen, orada şehirden uzak, ağaçlara, balıklara, suya komşu bir yaşam alanı inşa eden Tuğba Günal – Birhan Erkutlu çifti, HES şirketleri Alakır Nehri’ni borulara hapsedecek projeleriyle kapıya dayandığı günden beri, Alakır’ın dostlarıyla birlikte nehrin çığlığının sesi oluyor. Antalya’nın Kumluca İlçesinde, Alakır Nehri üzerindeki HES’lere karşı mücadele eden, yıllardır “Alakır özgür akacak.” diyen Alakır Nehri Kardeşliği, bir yandan şirketlerin doğa talanına karşı vadideki canlıları savunurken bir yandan da haklarında açılan davalar ve suç duyurularına karşı kendilerini savunmaya çalışıyor.

birhan

Doğduğu yerden denize döküldüğü yere kadar 70 kilometre boyunca  1. Derece Doğal Sit Alanı olduğunu ilan eden karar, Danıştay 14. Dairesi tarafından geçen yıl onanmasına rağmen üzerinde dördü tamamlanmış 8 HES projesinin ve inşaatların devam ettiği, Metamar/Dedegöl Enerji ile Ado Enerji şirketlerinin faaliyet gösterdiği Alakır Nehri’nde doğa katliamına direnen Tuğba Günal, Birhan Erkutlu ile 3,5 yaşındaki kızı Cana Işıkla birlikte Alakır Vadisi’nde yaşayan Elif Arığ, kendilerini mücadeleden vazgeçirmeye çalışanlarla da uğraşıyor.

alakir talan

Antalya Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, ÇED ve Çevre İzinleri Şube Müdürü İbrahim Özçelik, Alakır Kardeşliği’nden Tuğba Günal hakkında, “Sosyal paylaşım sitesi Facebook üzerinden kendisine hakaret edildiği, hedef gösterici, küçük düşürücü ve rüşvetçi memur konumuna sokulduğu…” gerekçesiyle savcılığa suç duyurusu bulundu. Suç duyurusu kapsamında Antalya Bahçelievler Polis Karakolu’na ifade veren Tuğba Günal,

ÇED müdürünü tanımadığını söyledi. 

Tuğba Günal, “Alakır Vadisi’nde yaşadığım yerde bırakın interneti, telefon dahi zor çekiyor. Facebook kullanmam. Bu şahıs nereden elde ettiyse benim telefon numaramı bulup savcıya “Bu numaradan facebook’a giriliyor. Biz tespit ettik.” diyerek suç duyurusunda bulunmuş. Kim bunlar? “Biz tespit ettik” ne demek? “Biz” dedikleri kim? Hiçbir hukuki izin, soruşturma olmadan nasıl benim özel telefonumu tespit ettikleri iddiası ile suç duyurusunda bulunabiliyorlar ve kendilerini savcı yerine koyabiliyorlar? Hedef gösterici, suçlayıcı bu yalanlar karşısında ve hukuk dışı bu tespitlerle ilgili tüm hukuki girişimleri yapacağım.” dedi.

tuğba

Tuğba Günal’ın ifade vermesi, Alakır Nehri Kardeşliği için ilk değil. Cana Işıkla birlikte Alakır Vadisi’nde çamurdan, çalı çırpıdan yaptıkları evlerinden çıkarıldıktan sonra Birhan ve Tuğba’nın yaşam alanlarını paylaşmaya başlayan, önümüzdeki günlerde kızı ve kendisi için yeni bir yuva yapmaya hazırlanan Elif Arığ da köylülerin hakkında açtığı hakaret davası kapsamında ifade vermişti. Üstelik geçtiğimiz günlerde Birhan ve Tuğba’nın evlerinin önünde silahla 7-8 el ateş edilmişti. Yaşam alanlarının etrafındaki asırlık meşe ağaçlarını kesmekle tehdit edilen Alakır’ın HES direnişçileri, “Ayaklarını denk alsınlar, yoksa bacaklarını kırarız onların” diyen HES şirketi bekçisini de jandarmaya şikayet etmişlerdi.

“Bizi vazgeçiremeyecekler.”

Alakır Nehri Kardeşliği sosyal medya hesaplarını kapatarak Alakır’ın HES direnişini yerelde eylemlerle sürdüreceklerini açıklayan ve Alakır’ın tüm dostlarından hem sosyal medyada hem de sokaklarda şirketlere karşı tepkilerini eylemlerle, yaratıcı pankartlarla, “Ben Alakır Nehriyim” mesajlı fotoğraf ve videolarla, hukuksuz faaliyetlerine karşı suç duyurularıyla dayanışma çağrısında bulunan Tuğba ve Birhan,  HES şirketlerinin ve şirketlerden yana davranan yerel yöneticilerin, köylülerin baskılarına rağmen yılmadan Alakır’daki canlıların yaşam hakkını birlikte savunmaya devam edeceklerini belirtti:

“Bu tarz suçlamalar, baskı politikaları ve Alakır’da yetkililerin denetimsizliği ile devam etmekte olan şirket ekokırımlarına karşı yaşam mücadelesinden hiçbirimizi vazgeçiremezler. Alakır Vadisi’nin danıştay tarafından da onanmış olan ‘1. Dereceden Doğal SİT Alanı kararı’ var. Derdi sadece Alakır’daki canlıların yaşamını korumak olan bizlerle uğraşacaklarına, bu memurlar önce görevlerini yapıp yargı kararlarının yürütmesini uygulasınlar. Bir seneyi aşkın süredir Alakır’la ilgili bu yargı kararı uygulanmamaktadır ve bu hukuksuzluk ve denetimsizlik yüzünden yüz binlerce canlı zarar görmektedir.”

Alakır Nehri Kardeşliği

#BizAlakırNehriyiz

Haber: Güneş Dermenci

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.