Doğa MücadelesiManşet

Alakır Nehri Kardeşliği’nden Bakan Özhaseki’ye: Alakır Vadisi’nin koruma kararını imzalayın!

0
Alakır kaynak

Alakır Nehri Kardeşliği ( ANK), Antalya`daki Alakır Vadisi`ndeki[1] canların özgürce yaşaması için yıllardır mücadele veriyor[2]. Hukuksal, bilimsel, eylemsel ve sanatsal yollardan sürdürülen bu mücadelenin en önemli hukuki kazanımı ise kuşkusuz Alakır Vadisi`nin 1. Dereceden Doğal SİT Alanı ilan edilmesi gerekliliğinin yargı tarafından onanması oldu.

Alakır kaynak

Bu süreç kısaca şöyle işledi:

Mart 2010’da ‘Alakır Vadisi’nin 1. Dereceden Doğal SİT Alanı ilan edilerek koruma altına alınması’ için dava açıldı. Mart 2012’de kazanılan davaya bakanlık ve bölgede HES yatırımı olan şirketler itiraz etti. Haziran 2014’te Danıştay Mahkemesi kararı onayarak karara bağladı. Ancak Bakanlık ‘Mahkeme kararı ile koruma statüsü veremeyeceklerini ve kendilerinin ekolojik temelli dört mevsimlik bir rapor hazırlayacaklarını’ söyledi. Bu rapor Ocak 2017’de tamamlanarak Antalya Tabiat Koruma Kurulu tarafından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na gönderildi. Bu süreç içerisinde dünyada sadece Alakır Vadisi’nde yaşayan bir bitki[3] bir de balık[4] türü keşfedildi.

Alakır Alası ile Alakır Gelinciği

Lakin vadideki talani durdurup can kardeslerimizi kurtaracak olan rapor, Şubat 2017’den beri Bakan Mehmet Özhaseki’nin masasında imzalanmayı bekliyor !

Belli ki Alakır Vadisi koruma altına alınmadan geçen her saat bir çok canlının yaşamını yitirmesine neden olurken Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’ye imzasını ve önemini hep beraber hatırlatmamiz gerekiyor.

Alakır`in sesine ses katıp Bakan Haseki`ye duyurmak icin başlatılan imza kampanyasına şu bağlantıdan ulaşarak destek verebilirsiniz.

[1] Bknz: “Alakirin Sesine Kulak Ver”http://www.alakirinsesi.org/alakirin-sesine-kulak-ver/

[2] Bknz: “ANK Nedir?”’, http://www.alakirinsesi.org/alakir-nehri-kardesligi/

[3] Alakir Gelincigi icin bknz: http://www.alakirinsesi.org/alakir-vadisinde-yeni-bir-tur-kesfedildi-alakir-gelincigi/

[4] Alakir Alasi icin bknz: http://www.alakirinsesi.org/alakir-vadisinde-yeni-bir-alabalik-turu-kesfedildi/

 

Haber: İnci Bilgiç

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.