ManşetTürkiye

Akşener: Dünya terk ediyor, Türkiye kömür, nükleer enerji, beton peşinde

0

 İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada Türkiye’nin enerji politikasını eleştirdi.

Türkiye’nin toplam kurulu gücünün 97 bin megavat olduğunu söyleyen Akşener, sadece rüzgar enerjisi potansiyelinin ise 48 bin megavat olduğunu kaydetti:

“Yani, tüm kurulu gücümüzün yarısı kadar, rüzgar enerjisi potansiyelimiz var. Yıllık, 100 milyon ton petrole eşdeğer, güneş enerjisi potansiyelimiz var. Bu, İran’ın yılda ürettiği toplam petrol kadar, güneş enerjisi potansiyelimiz var demek. 35 bin megavatlık da, jeotermal enerji potansiyelimiz var.”

Buna rağmen 2020’de toplam enerjinin yüzde 33’ünün kömürden sağlandığını, bunun da yüzde 60’ının ithal edildiğini hatırlatan Akşener Türkiye ile Avrupa’yı karşılaştırarak şunları söyledi:

“Yani enerjimizin en büyük kısmını, çevreye en zararlı enerji kaynağından elde etmişiz. Avrupa’nın bütün ülkeleri kömüre veda ediyor. Belçika, beş yıl önce tüm kömür santrallerini kapattı. Avusturya ve İsveç, geçen yıl tüm kömür santrallerini kapattı. Fransa bir yıl içinde, İngiltere üç yıl içinde, İtalya da dört yıl içinde, kömüre veda ediyor. Kömürle enerji üretimi artan tek ülkeyse, maalesef Türkiye. Mesela Almanya, enerjisinin yüzde 56’sını, yenilenebilir enerjiden karşılıyor. 2038 yılına kadar, Almanya’da karbondioksit salan tüm santraller kapatılacak. Türkiye, daha ilk nükleer enerji santralini açmakla meşgulken, 2022 yılında, tüm nükleer enerji santralleri kapatılacak. Onlar, ‘Bu teknoloji riskli ve eski’ diyerek kapatıyor. Bizimkilerse, ‘Yeni ve muhteşem bir teknoloji’ diye, kendilerince hava atıyor. İki anlayış arasındaki farkı görebiliyor musunuz?”

‘Almanya bizi kıskanıyor demek şuursuzluk’

Türkiye kısır siyasi tartışmalarla meşgul olurken, dünyanın hızlı adımlarla ilerlediğini söyleyen İYİ Parti lideri, “Türkiye, çimento ve asfalt ustalığıyla övünürken, giderek dünyadan kopuyor. Gelin, Türkiye ve Almanya’yı karşılaştıralım. Türkiye’nin, güneş enerjisinde, kurulu gücü 7 bin megavat. Almanya’nınsa, tam 54 bin megavat. Yani neredeyse, Türkiye’nin 8 katı. Alman vatandaşları, güneş görmek için, tatillerde Türkiye’ye geliyor, ama Almanya, güneşten, Türkiye’nin sekiz katı enerji elde ediyor “dedi.

Akşener, bir güneş paneli Almanya’ya kurulduğunda bir birim enerji üretiyorsa, aynı panelin Türkiye’de en az iki katı enerji ürettiğini vurguladı:

“Türkiye’de güneşten elektrik üretmek, 2 kat daha verimli, 2 kat daha kârlı. Üstüne üstlük, Almanya’nın yüzölçümü, Türkiye’nin yarısı kadar bile değil. Ama bizden 8 kat fazla, güneş enerjisi gücüne sahip. Rüzgar enerjisinde de durum aynı. Almanya, rüzgar enerjisinden geçen yıl, Türkiye’den 20 kat fazla üretim yaptı. 20 kat. Biokütle enerjisinde de gerideyiz. Türkiye’nin yarısı kadar bile, tarım alanına sahip olmayan Almanya, biokütleden de, Türkiye’den 20 kat fazla enerji üretiyor. Bu tabloya bakıp da, ‘Almanya bizi kıskanıyor’ diyebilmek, en hafif tabiriyle şuursuzluktur.”

Recep Tayyip Erdoğan hükümetinin büyümeyi doğal gaz keşfinden, kalkınmayı da, parayı betona gömmekten ibaret gördüğünü belirten Akşener, “Bu yüzden hem Türkiye’de hem de kardeş Azerbaycan’da, yandaş müteahhitlerinin, şantiye şefi gibi hareket etmekte, hiçbir sakınca görmez. Ez cümle; bugün ülkemizin yaşadığı, ekonomik, sosyal ve çevresel tüm sorunların temelinde, Sayın Erdoğan ve ekibinin yanlışta ısrar eden, o çarpık zihniyeti yatıyor” dedi.

‘Yerli aşıdan siyaset devşirmeyin’

Meral Akşener, konuşmasında yerli aşının üretilmiş olmasından memnun olduklarını ancak bundan siyaset devşirilmemesi gerektiğini  belirterek “Bırak Sağlık Bakanlığımız süreci olması gerektiği gibi yürütsün. Bu konuyu da algı operasyonuna kurban edersen bu sefer altında kalırsın” dedi.

Afganistan’da Kabil Havalimanı’nın savunulması için Türk askerlerinin görev yapması konusunda ABD ile uzlaşılmasına da değinen Akşener, Erdoğan’a “Şimdi, hiçbir güvenlik gerekçesi yokken ve sırf sen yeni Amerikan başkanına şirin görüneceksin diye, böyle bir riske girmenin akılla izah edilir bir yanı yoktur. Afganistan’ı kim bu hale getirdiyse, bırak o toplasın.  Amerikalı askerin canını kurtarmak için, kendi askerini feda etmeye, bu kadar hevesli olma” diye seslendi.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.