İklim KriziManşet

Akşehir Gölü kurudu: Gölün ortasında araçla gezmek mümkün

0
Fotoğraflar: DHA

Konya ve Afyonkarahisar sınırları içinde yer alan, geçmiş yıllarda onlarca balık türüne ev sahipliği yapan ve çevresindeki köylerdeki insanların geçim kaynağı olan Akşehir Gölü, bilinçsiz tarımsal sulama ve insan kaynaklı iklim değişikliği nedeniyle tamamen kurudu.

Kuruyan gölde otomobille uçtan uca gezilebilirken, köylülerin bazıları büyükbaş hayvanlarını otlatıyor.

‘En önemli su kaynaklarından biriydi’

Konya Teknik Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tahir Nalbantçılar Akşehir Gölü’nün İç Anadolu ve Türkiye’nin en önemli su kaynaklarından biri olduğunu söyledi.

Ancak daha önce 5-6 metre su seviyesi bulunan gölün ortasında çatlamış toprak örtüsünün bulunduğunu belirten Nalbantçılar, “Bir zamanlar burada 5-6 metre su seviyesine sahip Akşehir Gölü’nün orta noktasında bugün yaya olarak dolaşabilecek, arabayla geçilebilecek durumla karşı karşıyayız” dedi.

‘Yüzlerce balıkçı işsiz kaldı’

Yaklaşık 500 kilometrekarelik alana sahip Akşehir Gölü‘nün hem biyosisteme hem ticarete fayda sağlayan, ayrıca pek çok bitki ve hayvan türüne destek veren bir su kütlesi olduğunu söyleyen Nalbantçılar şunları söyledi:

”Maalesef en derin noktasında, çatlamış toprakların üzerinde dolaşır hala gelmiş ve bugün itibarıyla da yüzlerce balıkçı işsiz kalmış ve sadece gölün belirli noktalarından çıkan otları yiyen hayvanlarla bugün bu fotoğrafla karşı karşıyayız.”

İklim değişikliği etkisi

Akşehir Gölü’nden geçmiş yıllarda da bu derece kuruyup tekrar su seviyesinin yükseldiğini hatırlatan Nalbantçılar, iklim değişikliğinin izini bu burada da tespit ettiklerini ifade etti.

Yüzeysel suların desteğiyle ve yağışla beslenen gölün başka bir su kaynağından ihtiyacı olan suyu alabilmesinin mümkün olmadığını belirten Nalbantçılar, iklim değişikliğinin yanı sıra sulama amaçla yapılan göletlerin, önemli derelerin önüne kurulan setlerin, tarımsal faaliyetleri destek amacıyla yapılanların bu göle gelen kılcal damarları da kuruttuğunu hatırlattı.

‘Derin sondajlar yapılıyordu’

Akşehir Gölü’nün çevresindeki tarlalarda derin sondajların yapıldığına ve yer altı sularının da giderek daha derinden çıkarılmaya başladığını söyleyen Nalbantçılar, DHA’ya yaptığı açıklamada buradaki suların da azalmasıyla gölün yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalacağını belirtti.

Bölgede yaşayan köylülerin aktardıklarına göre, mayıs ayına kadar görülen 1-2 santimetrelik su seviyesi haziran ayıyla beraber daha fazla çekilip gölün üzerinde arabayla gezilir hale getirdi.

‘Vahşi sulama sonlandırılmalı’

Jeolojik tarihte Konya Gölü‘nde olduğu gibi Akşehir Gölü’nün bulunduğu alana da binalar yapılabileceğini ifade eden Nalbantçılar, “Şu an bizler Konya Gölü üzerinde evlerimizi yapıp oturmaktayız. Benzer bir fotoğrafı, bugün Akşehir Gölü içinde düşünmemiz mümkün olacaktır” dedi.

Gölün kurtulması için önlemler alınması gerektiğini belirten Nalbantçılar “Birincisi vahşi olarak yer altından temin ettiğimiz suyu, bugün itibariyle sonlandırdığımız takdirde bile belki onlarca yıl sonra faydasını göreceğimiz bir durum ortaya çıkacaktır. Yüzey suların bu denli önünün tıkandığı ortamdan, onları artık gölü besler hala getirmeliyiz” diye konuştu.

 

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.