2023 KAHRAMANMARAŞ DEPREMİManşetTürkiye

AKP savunmada: Asker ilk gün deprem bölgesindeydi, dayanıklı yollar sayesinde ulaşım kesilmedi

0

Maraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki iki depremde 10 il büyük yıkıma uğrarken, özellikle ilk iki-üç gün başta İçişleri Bakanlığı‘na bağlı AFAD ve Kızılay olmak üzere, deprem bölgesine hiç yardım gitmemesi, arama kurtarma çalışmalarına geç başlanması yüzünden binlerce insanın yaşamını yitirmesi büyük tepkiye neden oldu, AKP-MHP koalisyonu sert şekilde eleştirildi.

Sonrasında en yetkili ağızlardan yapılan yapılan açıklamalarda, arama kurtarma ekiplerinin de enkaz altında kalması, kış koşulları, yolların ulaşıma uygun olmaması gibi mazeretler ileri sürüldü.

Ancak bugün Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, en çok eleştirilen konulardan biri olan; ordunun sahaya sürülmemesine yanıt verdi, “Sahadaydık” dedi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ise aksi yöndeki çok sayıda tanıklık, bizzat devletin ajansı AA‘nın servis ettiği çok sayıda fotoğraf ve videoya rağmen, yaptıkları altyapılar ve dayanıklı yollar sayesinde ulaşımı kesintisiz sağladıklarını öne sürdü.

Akar: Ordunun geç kaldığı söylemleri iyi niyetli değil

Hatay’da konuşan Akar, “Depremin ardından ordunun kışlalardan geç çıkarıldığına” ilişkin eleştirilere tepki göstererek, “Milli Savunma Bakanlığı, Türk Silahlı Kuvvetleri unsurları askeriyle, siviliyle, işçisiyle, teknik personeli ile ilk andan itibaren seferber olmuş, milletinin yanına koşmuştur” dedi.

AA‘nın aktardığına göre, Akar, “Gerçekleri yansıtmayan yanlı iddialar iyi niyetle izah edilemez. MSB ilk andan itibaren milletinin yanına koştu. Deprem sonrası harekat merkezleri süratle yapılması gerekenleri yaptı, 04.30’da birliklerden rapor istendi, TSK İnsani Yardım Tugay Komutanlığı’na hazır ol emri verildi” ifadelerini kullandı.

Karaismailoğlu: Bakanlığımız çok başarılı

Adıyaman‘da konuşan Bakan Karaismailoğlu ise, binlerce kilometre yolun olduğu bir alanda sadece birkaç yolun depremden etkilendiğini, onların da kısa sürede tamiri ve onarımının yapıldığını söyledi:

*Hakikaten yaptığımız altyapılar, yaptığımız yollar… Bu kadar dayanıklı yollar sayesinde ulaşımı kesintisiz sağlamış olduk. Yine hava yollarında hareketlilik devam ediyor. Vatandaşlarımızın bütün ihtiyaçlarını karşılıyoruz. ”

Bakan, depremin üzerinden geçen 15 günde, bakanlığının çok başarılı bir süreç geçirdiğini, vatandaşların bütün ulaşım ihtiyaçlarını fazlasıyla karşıladıklarını da iddia etti.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum da geçtiğimiz günlerde, depremlerde TOKİ binalarının yıkılmadığını söylemiş; sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “TOKİ binaları nasıl sağlam kaldı” sorusuna, “Doğru zemin, doğru teknikle” yanıtını vermişti.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.