EnerjiManşet

Akkuyu’da nükleere karşı Mersin’de 159 kilometrelik insan zinciri kuruldu

0

Mersin’de Akkuyu Nükleer Santrali’ne karşı insan zinciri oluşturdu. Mersin kent merkezi ile 159 kilometre uzaklıktaki Akkuyu arasındaki 30 ayrı noktada toplanıp elele tutuşan onbinlerce nükleer karşıtı, ’Nükleer santral istemiyoruz, Türkiye Japonya olmasın’ sloganları attı.

Protesto eylemi için çevreciler ilk olarak Mersin Balıkçı Barınağı’nda biraraya geldi. Ayrıca Atatürk Parkı- Balıkçı Barınağı önü, Vakıf Teras önü, Kültür Park- Beşiktaş Meydanı önü, Kültür Park- Barış Meydanı önü, Kültür Park- Fenerbahçe Meydanı Önü, Mersin Üniversitesi Yenişehir Kampusü karşısı sahil kesimi, GMK Mezitli Mersin Üniversitesi Çiftlik Köy kavağı karşısı, GMK Mezitli Merko Sitesi önü, Mezitli GMK Babil Kavşağı, Mezitli Belediyesi önü, Mezitli Şoray-1 Sitesi Girişi önü, Davultepe İçel Yurt- Kur önü, Mezitli Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü önü, Mezitli Şoray 2 Sitesi girişi önü, Tece Çaltana Sitesi önü, Tece İlköğretim Okulu önü, Tece Sepetçiler önü, Çeşmeli Barboros Cami önü, Çeşmeli Belediyesi önü, Kargıpınarı İlköğretim Okulu önü, Kargıpınırı Anadolu Lisesi Karşışı, Tömük Altın Sahil Sitesi girişi, Tömük Tatil Sitesi önü, Arpaçbahşiş Belediyesi önü, Erdemli Hükümet Konağı Karşısı, Kocahasanlı Belediyesi önü, Limonli Belediyesi önü, Silifke Keklik kavşağı, Taşucu Belediyesi önü ve Akkuyu’daki noktalarda da insan zinciri oluşturuldu.

Silifkeli çevreciler ise Keklik Anıtı önünde bir araya geldi. Eylemciler boyunlarına ‘Ölüm Fermanı Akkuyu’ yazılı pankartlar asarken, ‘Nükleer santral istemiyoruz, Türkiye Japonya olmasın’, ‘Tayyip Mersin’e Fransız kalma’, ‘Herkes gider Mersin’e Tayip gider tersine’, ‘Nükleer silah istemiyoruz’, ‘Halkız haklıyız nükleere karşıyız’ sloganları attı.

Eyleme CHP Mersin Milletvekili İsa Gök, CHP Milletvekili adayı Prof. Dr. Aytuğ Atıcı, Bağımsız Milletvekili Adayı Ertuğrul Kürkçü, Akdeniz Belediye Başkanı M. Fazıl Türk, TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı, KESK Genel Başkanı Döndü Taka Çınar, Mersin Nükleer Karşıtı Platformu Dönem Sözcüsü Sebahat Aslan ile on binlerce çevreci katıldı.

Mersin NKP dönem sözcüsü Sabahat Aslan, Çernobil ve Fukuşima nükleer santrallerinde meydana gelen kazaların bütün canlıların yaşam alanlarını tehdit ettiğini belirterek, “Bugün, Türkiye Japonya olmasın sloganıyla, nükleer santrallere karşı insan zinciri eylemine katılan tüm dostlarımıza teşekkür ediyoruz. Bu eylemimizi hükümeti bir kez daha uyarmak, nükleer santralleri istemediğimizi haykırmak için yaptık. Her şeye rağmen santral kurulumu adı altında ülkemizi nükleer çöplük haline dönüştürmek ve ülkemizde nükleer silah üretmek isteyenlerin hevesleri kursaklarında kalacaktır” dedi.

Konuşmalardan sonra çevreciler daha önceden belirlenen 30 noktada el ele tutuştu. İnsan zinciri sırasında pankartlar açan ve sloganlar atan çevrecilere araçları ile yoldan geçenler de klaksonları ile destek verdi. Çevreci bisikletçiler de pedal basarak eylemcileri yalnız bırakmadı.

Yaklaşık 5 bin kişinin katıldığı Silifke’de eylemde avukat Harika Levent’in yaptığı açıklamanın ardından oluşturulan insan zinciri Taşucu Beldesi’ne ulaştı. (Hürriyet, DHA)

Fotoğraflar: Selami Türk

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.