EnerjiManşet

Akkuyu’da nükleer santrale karşı hekimler de eylemde

0

Akkuyu’ya nükleer santral yapmayı planlayan Rosatom şirketi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na ÇED raporunu üçüncü kere vermeye hazırlanırken Mersin Tabip Odası, nükleerin insan sağlığına olumsuz etkilerinin önüne geçmek için haftasonu Mersin’den Akkuyu’ya yürüyecek. Eylemi Dr. Ful Uğurhan’la konuştuk.

AkkuyuInsaat4

Mersinli hekimler yayımladıkları çağrı metninde, nükleer santralden kaynaklanabilecek sağlık sorunlarıyla uğraşmak yerine sorunların yaşanmayacağı bir ortam yaratmak için harekete geçtiklerini vurguluyorlar. Metnin devamı şöyle:

“Tarih bize Çernobil ve Fukuşima’da büyük bir ders verdi. Yaşamda kaza her zaman olabilir ama nükleer kazaların sonuçlarının nereye varacağı kestirilemez. Kaç yüz yıl daha insanları hastalandıracağı ya da ne kadar insanı etkileyeceğini bilmek mümkün değil. Bunun yanı sıra atık sorunu da hala çözülememiş. Atıklar milyonlarca yıl saklanmak zorunda.”

“Biz hekimler lösemilerle, genetik hastalıklarla uğraşmak istemiyoruz”

İşte biz de tam bu noktadan hareketle diyoruz ki: Nükleer santrallar insan ve diğer canlıların yaşamında geri dönülemez zararlar verdiği için bu maceradan vazgeçilmeli.Biz hekimler tiroit kanserleriyle, lösemilerle, genetik hastalıklarla, psikolojik sorunlarla uğraşmak zorunda kalmayalım”

Mersin Tabip Odası’ndan Dr. Ful Uğurlu, Akkuyu nükleer santraline 1976 yılında lisans verilmesinden beri santrale karşı mücadele içinde olduklarını belirtiyor. Yürüyüş kararı, üçüncü ÇED raporunun duyulmasının ardından verilmiş. “Bu süreçte hekimler olarak gücümüzü gösterebilmek için 137 kilometre boyunca yürüyeceğiz.”

409632_4294680128507_1805363818_n

“İnşaat süreci bile insan sağlığını etkiledi”

Peki nükleer santral yapımının ilk aşamada insan sağlığına etkileri nedir? Uğurlu şöyle açıklıyor; “Bu sabah köylülerle konuştuk. Yapım aşamasından ormanları kesmişler “hiç orman kalmadı” diyor köylü. Ekoloji bozulduğu anda yağışların azalmasından tutun, iklim koşullarının değişmesi en başat hastalıkları getirecek. Sağlığa doğrudan etkisi olacağını yayımlanmış bilimsel yayınlardan biliyoruz. Almanya’da nükleer santallerin beş kilometre yakınında çocuklarda lösemi ve çocukluk kanserinde artış var. Çünkü soğutma sularının çalışması sırasında etrafa radyasyon yayılıyor. “

“Klorun buharlaşması da zarar verecek”

Akkuyu’daki deniz suyunun sıcaklığının da sorun yaratacağını vurgulayan Uğurlu “buharlaşma çok olacak. Klor kullanılacağı söyleniyor, klor buharlaşınca onun da atmosfere zararı var. “ diyor.

Sağlık sorunları ve ekolojik tahribatın yanı sıra, oluşması muhtemelen kazaların riskini de hatırlatan Uğurlu, yakıtların taşınması sırasında oluşabilecek bir kazanın birkaç nesli etkileyeceğini vurguluyor.

Ülke ekonomisi sağlığa para ayıracağına yanlış enerji politikalarına para ayırdığını söyleyen Uğurlu, tüm bu çarpıklığa baştan dur demek için harekete geçtiklerini belirtiyor.

Eylem güzergahı

Mersin’den 21 Şubat Cuma günü saat 12.30’da Çamlıbel Akkuyu NGS bilgilendirme merkezi önünde buluşacak hekimler burada basın açıklamasını okuyup yola çıkacak. Sonraki güzergah şöyle:

22 Şubat  Cumartesi saat 09.00 ‘da toplanma yeri: Erdemli Valilik Binası Önü

Mersin’den katılmak isteyenler için Saat: 8.30 da Tevfik Sırrı Gür Stadyumu önünde araç hazır bulunacak.

23 Şubat Pazar saat 09: 00’da toplanma yeri Silifke Atatürk Heykeli Önü

Mersin’den katılmak isteyenler için Saat: 7.30 da Tevfik Sırrı Gür Stadyumu önünde araç hazır bulunacak.

(Yeşil Gazete)

 

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.