EnerjiManşet

[Özel Haber] Akkuyu’da CHP protestosu: Nükleere karşı iseniz bunu parti programında belirtin

0

Mersin Nükleer Karşıtı Platform’un artık gelenekselleşen Hiroşima ve Nagasaki’ye atom bombasının atılmasının yıldönümünde Akkuyu’da gerçekleştirdiği nükleer karşıtı eyleme bu sene nükleer karşıtı aktivistler ile CHP Mersin milletvekilleri Ali Rıza Öztürk ve Vahap Seçer’in tartışması damgasını vurdu.

Büyükeceli Belediyesi önünden başlayan nükleer karşıtı yürüyüş sırasında CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk’ün yaptığı konuşmada kendisinin nükleer karşıtı olduğunu belirtmesi üzerine araya giren bir nükleer karşıtı aktivist, CHP’nin parti program metninde nükleer enerjinin desteklendiğini ifade ederek bu durumun çelişki yaratıp yaratmadığını sordu. Kendisinin partinin enerji politikalarından sorumlu milletvekili olduğunu söyleyen Öztürk’ün mecliste yaptığı konuşmalarında nükleer enerji karşıtlığını her fırsatta dile getirdiğini ve kendi konuşmalarına itibar edilmesi gerektiği belirtmesi üzerine nükleer karşıtı aktivistler, “Sadece Akkuyu’da mı karşısınız?” dediler.

Ali Rıza Öztürk’ten sonra CHP’nin nükleer enerji konusundaki tutumunu eleştiren nükleer karşıtı aktivistler ile CHP Mersin milletvekili Vahap Seçer konuşmaya başladı. CHP’ye en sert eleştirileri yönelten, gerek nükleer gerek termik gerekse de hes konusunda partinin tutumunu değiştirmesi gerektiğini söyleyen aktiviste, “Siz kimsiniz önce onu anlayalım” şeklinde yanıt veren Seçer, “vatandaşım ben” açıklamasını kabul etmeyerek, “Hayır, değilsiniz. Siz bizi bu şekilde eleştirerek AKP’nin değirmenine su taşıyorsunuz” diye konuştu.

Akkuyu'daki nükleer karşıtı yürüyüşe CHP'li milletvekilleri de katıldı

Seçer’in bu tartışmayı görüntüleyen Yılmaz Kilim’e, “Bir dakika çekmeyin, sohbet ediyoruz” demesi üzerine tartışma iyice alevlendi. Seçer’in AKP’nin vekili gibi davrandığını belirten aktivistler, basının görüntü almasına müdahale edilmemesi gerektiğini söylediler.

Yeşil Gazete olarak CHP milletvekilleri ile tartışan iki nükleer karşıtı aktivist ile Akkuyu’dan Mersin’e dönüş yolunda yaşanan tartışmayı konuştuk.

İkisi de Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümünden olan Sinan Duman (25, son sınıf) ve Bengi Artuk (24, yeni mezun) Mersin’de yaşadıklarını, nükleer enerjinin yaratacağı tahribatı çok iyi bildikleri içinde Akkuyu’daki eyleme katıldıklarını belirttiler. Mersin Nükleer Karşıtı Platformun 1 aydır Akkuyu’da gerçekleştirdiği çadır kampın duyurusunu yeterli seviyede yapmamakla eleştiren Sinan Duman, “Ben kendi çabamla, araştırarak kamp yapılacağını öğrendim ama aslında olması gereken Mersin NKP’nin bu kamp ile ilgili gerekli duyuruları yapmak sureti ile bana ulaşmasıydı” şeklinde konuştu.

CHP’li vekiller ile eylem sırasında yaşadıkları tartışmayada değinen Duman

Sinan Duman ve Bengi Artuk ile eylem sırasında CHP'li vekiller ile yaşanan tartışmayı konuştuk

“Büyükeceli Belediyesinin önünden yürüyüşe başladık. Akkuyu Nükleer Santrali inşaatının bulunduğu bölgeye giden kavşağa geldiğimizde basın açıklaması okundu. Mersin NKP sözcüsü Sabahat Aslan’ın basın açıklamasından sonra NKP’nin oluşumlarının temsilcileri de konuştu, sonra da CHP milletvekilleri konuşmaya başladı. Bir milletvekilinin “Ben nükleer karşıtıyım” demesi üzerine kendimi tutamadım ve “Mecliste bulunun partilerin programlarını okudum CHP de, MHP de, AKP de nükleer enerjiyi desteklediklerini belirtmişler. Sizin bu açıklamanız çelişki yaratmıyor mu?” dedim

Milletvekilinin kim olduğunu bilmiyordum (Ali Rıza Öztürk) ama bana, “Programı boşver, konuşmalarımızı dinle” şeklinde yanıt verdi ve bizi kaale almayarak yanımızdan ayrıldı.

Daha sonra başka bir milletvekili (Vahap Seçer) yanımıza geldi. O daha makul bir kişi idi. “Parti programımızdaki çelişkinin farkındayız ama siz bizi eleştirerek AKP’nin değirmenine su taşıyorsunuz. Muahalefeti değil AKP’yi eleştirin” dedi” diye konuştu.

Tam bu noktada sözü Bengi Artuk aldı. Seçer’in bu sözü üzerine kendisini tutamadığını belirten Artuk, “Ben AKP’ye oy vermedim ve hiçbir zamanda vermeyi düşünmüyorum” diyerek Bunu milletvekili Vahap Seçer’e de söylediğini, eleştirilerinin doğal olarak oy verme ihtimali olan partilerden birisine yönelttiğini belirttiğini aktardı.

Hiroşima ve Nagasaki’nin yıldönümünde Akkuyu’da “Nükleere Hayır” eylemi

İkinci dünya savaşı sırasında ABD tarafından Japonya’nın Nagasaki ve Hiroşima şehirlerine peşpeşe atom bombası atılmasının yıldönümünde Akkuyu’da artık geleneksel hale gelen nükleer karşıtı yürüyüş eylemine 250’ye yakın aktivist katıldı.

CHP Mersin milletvekilleri Aytuğ Atıcı, Ali Rıza Öztürk ve Vahap Seçer’in de eşlik ettiği yürüyüş Büyükeceli Belediyesi önünden başladı. “Sermaye defol, Bu dünya bizim”, “Akkuyu uyuma, Çernobili’i unutma”, “Nükleere inat, Yaşasın hayat” sloganları ile Akkuyu Nükleer Santraline doğru giden kavşağa kadar yürüyen aktivistler burada Mersin NKP sözcüsü Sabahat Aslan’ın basın açıklamasının ardından yarım saatliğine Mersin – Alanya otoyolunu trafiğe kapatarak oturma eylemi yaptılar.

Nükleer karşıtı aktivistlerin eylemi oturma eyleminin ardından sona erdi.

Video ve Fotoğraflar: Yılmaz Kilim

Haber: Alper Tolga Akkuş

(Yeşil Gazete)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.