ManşetDoğa Mücadelesi

Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin durdurulması için dava açıldı

0

Adana, Mersin ve Hatay’dan sivil toplum kuruluşları, Mersin’de inşaatı devam eden Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) projesinin durdurulması için dava açtı.

Danıştay’da görülmesi için Adana İdare Mahkemesi’ne başvuran hak savunucuları gerekçe olarak santralin geçerli bir Çevresel Etki Değerlendirme Raporu (ÇED) ve üretim lisansı olmamasını gösterdi.

‘Mevzuat karmakarışık hale getirildi’

Medyascope’tan Doğu Eroğlu’nun haberine göre davayı açan avukatlardan İsmail Hakkı Atal, siyasal kararlara dayalı Akkuyu NGS’yi hukuka uygun hale getirmeye çalışan idarenin, bu çabalarıyla tüm mevzuatı karmakarışık hale getirdiğini söyledi.

Davacılar arasında, İskenderun Körfezi’ne kurulması planlanan pek çok kömüre dayalı termik santral projesine karşı çıkan Çevre ve Tüketici Koruma Derneği, Mersin Çevre Dostları Derneği, Antakya Çevre Koruma Derneği, İskenderun Çevre Koruma Derneği, Erzin Çevre ve Tarihi Varlıkları Koruma Derneği gibi Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri (DAÇE) mensubu kurumlar var. Diğer davacılar ise Tarsus Çevre Koruma Kültür ve Sanat Merkezi Derneği, Erzin Turunçgil Üreticileri Birliği, Erzin Ziraat Odası, Erzin Yeşilkent Sulama Kooperatifi, Adana Tabip Odası ve TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası.

Fotoğraf: Medyascope

Atal: Milli güvenlik sorununa dönüşebilir

Dava dilekçesinin teslim edilmesinden önce bir araya gelen kurumlar 5 Mart günü Adana Adliyesi önünde bir basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasını okuyan İsmail Hakkı Atal, İdlib krizini hatırlatarak inşaatın tamamlanmasıyla birlikte Türkiye’nin Akkuyu NGS üzerinde hiçbir kontrolünün olmayacağını, bu haliyle Akkuyu NGS’nin bir milli güvenlik sorununa dönüşebileceğini belirtti.

‘Sıcaklık sebebiyle çalışamayacak’

Atal, iptal davasında dikkate alınmayan depremsellik risklerinin Mayıs 2019’da Akkuyu temelinde meydana gelen çatlaklarla ortaya çıktığını anımsattı. Fransa’da iklim değişikliğine bağlı meydana gelen sıcak hava dalgalarının nükleer santrallerin çalışmasını önlediğini söyleyen Atal, Mersin’deki Akkuyu NGS projesinin de iklim değişikliği yüzünden artacak yaz deniz suyu sıcaklıkları yüzünden çalışamayacağını belirtti.

Davacılar, Akkuyu NGS için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen ÇED Olumlu Kararı’nın iptal edilmesini ve bu karar beklenmeksizin santralin çevre izinlerinin yürütmesinin durdurulmasını, yani inşaata dur denmesini istiyor.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.