Akkuyu Nükleer Santrali dolgu alana kurulacak!

Mersin Çevre ve Doğa Derneği’nin iddiasına göre Akkuyu nükleer santrali dolgu alanı üzerinde kurulacak ilk santral olacak. Günde 25 milyon balık yumurtasının haşlanmasına neden olacak.

akkuyu dolgu
Akkuyu’ya kurulacak olan Rus VVER 1200 Nükleer Santrali

 

Mersin Çevre ve Doğa Derneği Başkanı Sabahat Aslan, Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin ÇED raporunda Rus VVER 1200 model santral kurulacağı bilgisinin yer aldığını, güvenlik önlemleri için referans olarak ise VVER 1000 model santralin gösterildiğini belirterek “Aslında referans gösterdikleri santral referans değil” dedi.  Santralin dolgu alanı üzerinde kurulacak ilk santral olacağını iddia eden Aslan, “Soğutma suyu kullanımı nedeniyle günde 25 milyon balık yumurtasının haşlanacağını tahmin ediyoruz” diye konuştu.

Mersin Çevre ve Doğa Derneği, ÇED raporu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca geçtiğimiz aralık ayında onaylanan Akkuyu Nükleer Santral projesi ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.
ÇED sürecinde bazı hukuksuzluklar yaşandığını, bunlara karşı 1 yıl önce dava açtıklarını söyleyen dernek yöneticisi Avukat Semra Kabasakal, “Davayı açalı bir yıl oldu ama davanın hangi mahkemede görüleceği bile hâlâ belirlenemedi. Dosyamız Ankara ile Mersin arasında top gibi gidip geliyor” dedi.
Dernek Başkanı Sabahat Aslan da, nükleer santralin ÇED raporunun ‘teknik olarak, hukuki olarak ciddi problemler taşıdığını’ belirterek, “Uluslararası hukuk kurallarına göre, ÇED raporunun onaylanması için yöre halkının rızası gerekiyor. Nükleer santralin ÇED sürecindeki halk bilgilendirme toplantısı yapılamamıştı. Bu nedenle aslında projenin hukuken sona ermesi lazım ama hükümet ısrarla projeyi sürdürdü” dedi.
Mersin Çevre ve Doğa Derneği Başkanı Sabahat Aslan’ın, nükleer santralle ilgili açıklamalarından bazı satırbaşları şöyle:

Akkuyu’ya yer lisansı yenilenmeliydi’

“Akkuyu Nükleer Santrali’nin yer lisansı 1976’da alınmıştı. Ama Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, 1976’da verilen yer lisansını yeni bir inceleme yapmadan şirkete verdi. O dönemde nüfus yoğunluğu az diye Akkuyu seçilmişti. Ayrıca 1970’li yılların teknolojisiyle kapsamlı bir depremsellik araştırması yapılamamıştı, o dönemde tarım ve turizm bu kadar gelişmemişti. Şimdi Gülnar, Aydıncık, Silifke yöresinde nüfus arttı. Turizm gelişti. Bu unsurlar göz önüne alınmadan yer lisansı verildi.”

Akdeniz’de 4 ciddi fay hattı var’

“1970’li yıllarda Akkuyu için uygun görüşü belirten Prof. Dr. Ahmet Ercan, daha sonraki yıllarda yaptığı araştırmalar sonucunda, Akkuyu’nun santral için uygun olmadığı yönünde görüş belirtti. Ercan’a göre 4 ciddi fay hattı, Akkuyu’ya çok yakın. Santralin büyük kısmı dolgu alanına yapılacak. Bunun dünyada örneği yoktur. Devirdaim pompaları yani soğutma üniteleri dolgu alanına yapılıyor. Bugüne kadar dünya 4 büyük nükleer kaza gördü. Bunlardan üçü soğutma sistemlerindeki arızalar nedeniyle yaşandı. Uzmanlar, deprem sırasında dolgu alanlarının 4 kat fazla sallanacağını söylüyor. Bu çok büyük bir risk. Dolgu alanında ayrıca atık da depolanacak ancak ÇED raporunda bu atıklar hakkında bilgi verilmiyor.”

Referans santralin örneği yok’

“ÇED raporunda Akkuyu’ya VVER 1200 tipi santral kurulacağı belirtiliyor ama bu santralin dünyada örneği yok. Rusya’da inşa halinde olan santralin ise teknik ve ekonomik özellikleri Mersin’de kurulacak olan santralden farklı. Referans gösterdikleri santral aslında referans değil. Raporda santralin tasarımının bitmediği söyleniyor ama güvenlik sistemleri hakkında bilgi veriliyor. Bu bilgiler bilimsel değil. Uygulanmak istenen sistem VVER 1200 ama raporda VVER 1000’in güvenlik sistemleri kopyala yapıştır yöntemiyle yer almış.”

Deniz suyu sıcaklığı fazla artacak’

“Raporda Akdeniz’de denizsuyu sıcaklığının 28 derece olarak hesaplandığı, en fazla 2 derece artış olacağı belirtiliyor ama bağımsız üniversiteler denizsuyunun 31 derece olduğunu söylüyor. Eğer 3 derece daha ısınırsa yörede deniz ekosistemi yok olur. Raporda deşarj suyunun 35 derece olacağı söyleniyor ama başka nükleer santrallerden bunun 38 ila 50 derece arasında olduğunu biliyoruz. Santralin soğutma sistemleri için günde 25 milyar ton su kullanırsa günde 25 milyon balık yumurtasının haşlanacağını tahmin ediyoruz.”

Üretim için değil, atık depolamak için yapılıyor’

“ÇED raporunda atıkların Rusya’ya nasıl taşınacağına dair hareket planının olması gerekiyor ama planda bu yer almıyor. Atıkların nasıl taşınacağına dair bilgi yok. Rapora göre, santral sökülene kadar atıklar Akkuyu’da kalacak. Yani Akkuyu enerji üretimden ziyade atık depolanması için kullanılacak.”

(Mersin Haberci)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Kentlerde ve İstanbul’da taksi meydan savaşları

Bunca yıl taksi sayısı artışının önünü kapatan iktidar bloğu neden bu defa izin verdi? Değişen nedir?

Enflasyon, fiyatlar ve döviz kurları

Enflasyonun fiyatlar üzerinde yarattığı tahribat yanı sıra kurlara müdahale edilerek ekonomideki dengelerin iyice bozulması insanların ve firmaların önündeki belirsizlikleri daha da artırdı.

[İklim Masası] Karbon kredileri emisyonları azaltmada işe yarıyor mu?

Bilim Temelli Hedefler İnisiyatifi’nin 2023 İzleme Raporu'na göre, karbon kredileri çoğunlukla etkili olmadığı gibi, gerçek karbonsuzlaşma çalışmalarını da yavaşlatma riski taşıyor.

Yurttaşlar, sokakta yaşayan hayvanlar için 1 Eylül’de Yenikapı’da mitingde!

Yaşam hakkı savunucuları, sokakta yaşayan hayvanları toplanarak barınaklara gönderilmesin ve öldürülmesinler diye; hayvanların haklarını korumak adına, 'katliam yasasına' karşı İstanbul'da bir araya geliyor.

Shell, petrol ve gaz arama- geliştirme iş gücünü yüzde 20 azaltıyor

Petrol ve gaz devi Shell, yeni CEO'nun 'maliyet düşürme' çalışmaları kapsamında petrol ve gaz arama-geliştirme iş gücünü yüzde 20 oranında azaltacak.

EN ÇOK OKUNANLAR