EnerjiManşetTürkiye

Akkuyu Nükleer A.Ş’nin yönetim kurulundaki tek Türk vatandaşı Zapsu istifa etti

0

Mersin‘de yapımı süren Akkuyu Nükleer Güç Santrali‘ndeki anlaşmazlıklarla ilgili yeni iddialar gündem egeliyor.

Habertürk yazarı Fatih Altaylı, IC İçtaş‘ın sözleşmesinin feshedilmesinin ardından, projenin ana şirketi olan ve Rusya devlet enerji şirketi Rosatom‘un büyük ortağı olduğu Akkuyu Nükleer Anonim Şirketi‘nin yönetim kurulundaki tek Türk vatandaşı H. Cüneyd Zapsu‘nun istifa ettiğini yazdı.

Altaylı, “IC İçtaş’ın sözleşmesinin feshedilmesinin ardından üç Rus şirketi ortaklıoyla kurulan TSM Enerji‘yle anlaşılmasının, “belli ki Türkiye tarafında görülenden daha fazla can sıktığını” söyleyerek şunları yazdı:

“Belli ki sorunlar giderek büyüyor. Mesele giderek daha derin bir çözümsüzlüğe doğru ilerliyor. Bunu nereden mi anlıyoruz?

Akkuyu Nükleer’de kurulduğu günden bu yana tek Türk yönetim kurulu üyesi vardı. O üye pek çoğunuzun adını yakından bildiği biriydi: H. Cüneyd Zapsu.

Yıllardan beri Rus kökenli şirketin yönetim kurulu üyeliğini yapan Zapsu, bugün dostlarına gönderdiği bir mesaj ile “Ortaya çıkan tabloyu kabul etmesinin mümkün olmadığı” gerekçesi ile ilk günden beri kuruldaki tek Türk vatandaşı olarak sürdürdüğü yönetim kurulu üyeliği görevinden istifa ettiğini bildirdi.”

‘Soçi’de olumlu bir gelişme olmadığını anlamak mümkün’

Altaylı geçen hafta Soçi’de gerçekleşen Cumhurbaşkanı Erdoğan-Putin görüşmelerini hatırlatarak şöyle devam etti:

“Zapsu’nun iktidara ve Beştepe’ye yakınlığı göz önüne alındığı zaman, Akkuyu’daki krizin görünen ve zannedilenden daha büyük olduğunu ve Soçi’deki görüşmelerde de bu konuda olumlu bir yönde gelişme olmadığını anlamak mümkün.

Tabii pek çoğunuz “Aaa, Cüneyd Zapsu orada da mı varmış” diyecektir. Onu da anlarım yani…”

Cüneyd Zapsu kimdir?

AKP’nin kurucularından olan Zapsu ve 2001-2008 yılları arasında partinin merkez yürütme kurulu üyesiydi. 1986 yılından beri TÜSİAD üyesi olan  Zapsu’nun babası önceki iktidarlardan Demokrat Parti’nin önemli üyelerinden olan babası 27 Mayıs Darbesi’nden sonra yurt dışına kaçan Pertev Zapsu’dur.

Almanya’da iktisat eğitimi alan Zapsu, Türkiye’de çeşitli girişimlerin ardından 1995 yılında da BİM alışveriş zincirini kurdu. 

2007 yılına kadar Erdoğan’a danışmanlık da yapan Cüneyt Zapsu, halen gıda ve çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren çok sayıda iştirakinin yanı sıra Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve  Türkiye’de Fındık Tanıtım Grubu‘nun kurucu üyelerindendir.

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.