Dünyaİklim KriziManşet

Akdeniz’e kıyısı olan beş ülke iklim krizinin üzüm bağları üzerindeki etkilerini araştıracak

0

Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (BAEM) tarafından hazırlanan “İklim değişiklikleriyle karşı karşıya kalan Akdeniz bağlarının biyolojik yönetimi ve korunması için ekolojik araştırma” başlıklı projeyle Akdeniz‘e kıyısı olan beş ülkeden bilim insanları, iklim krizinin üzüm bağları üzerindeki etkilerini ve ekolojik çözüm yollarını araştıracak.

Proje, “Avrupa Birliği Ufuk 2020 Projeleri” kapsamında desteklenecek.

Üzümün geleceği açısından önemli sonuçlar bekleniyor

AA‘da yer alan habere göre yaklaşık üç yıl sürecek projede Türkiye, Portekiz, İtalya, Fransa ve Fas‘taki üniversitelerden akademisyenler ve ziraat mühendisleri yer alacak.

Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Akay Ünal, enstitünün son dönemdeki araştırma konuları içinde iklim kriziyle ilgili projelerin sayısının arttığına işaret etti.

Kuraklığa dayanıklı üzüm çeşitleri geliştirmeye odaklandıklarını, sıcaklık etkisiyle bağların yayılım alanlarının yeniden belirlenmesine çalıştıklarını belirten Ünal, bunu Akdeniz havzasına yaymak üzere harekete geçtiklerini dile getirdi.

Ünal, üzümün geleceği açısından önemli sonuçlar elde etmeyi beklediklerini belirtti.

Laboratuvar çalışmaları da yapılacak

Enstitünün Islah Bölüm Başkanı ve Proje Koordinatörü Metin Keskin de iklim krizinin bağlar üzerinde kuraklık ve hastalık baskısını artıracağını, buna karşı biyolojik ve ekolojik mücadele üzerinde çalışacaklarını ifade etti.

İnceleme ve etüt çalışmalarının ardından laboratuvar çalışmaları yapılacağını ifade eden Keskin, geliştirilecek preparatların asmalara uygulanacağını da ekledi.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.