Akdeniz biyoçeşitliliği için etkinliğe çağrı: Ekologlar Akdeniz’i konuşuyor

"Akdeniz, Baskı Altında Bir Deniz" etkinlik dizisi, deniz biyoçeşitliliği ve ekolojik koruma konularında farkındalık yaratmak amacıyla düzenleniyor. Uluslararası platformda, Akdeniz çevresindeki ekolojik sorunlara çözüm aranacak.

Türkiye’nin pek çok farklı ilinde Nisan ve Kasım 2024 tarihleri arasında düzenlenecek olan “Akdeniz, Baskı Altında Bir Deniz” başlıklı etkinlik serisi; kıyı bölgesi yönetimi, iklim değişiklikleri ve biyolojik çeşitlilik kaybı gibi kritik konuları ele alacak.

Fransız Kültür Merkezi ve Fransa‘nın Ankara Büyükelçiliği işbirliğiyle hayata geçirilen proje, Akdeniz‘e kıyısı olan ülkelerden bilim insanlarını bir araya getirerek, deniz biyoçeşitliliği konusunda farkındalık yaratmayı ve çözüm önerileri geliştirmeyi hedefliyor.

Etkinlik dizisinin açılışı, Ankara, İstanbul, İzmir ve Bodrum‘da gerçekleştirilecek konferans ve atölyelerle yapılacak. Bu buluşmalar, biyolojik çeşitlilik ve ekolojik koruma konularında bilgi ve deneyim paylaşımını teşvik edecek.

Akdeniz biyoçeşitlilik

Etkinlik serisi, dünyanın önde gelen ekologlarından biri olarak kabul edilen Franck Courchamp‘ı ağırlayacak. Courchamp, “Biyoçeşitlilik: Gerçekten 6. kitlesel yok oluşun içinde miyiz?” başlıklı konuşmasında, biyoçeşitlilik kaybının nedenlerini ve mekanizmaları ile potansiyel olarak yaşanmakta olan altıncı kitlesel yok oluş hakkındaki soruları ele alacak.

Doç. Dr. Koray Yılmaz ve Prof. Dr. Mustafa Yücel gibi akademisyenler de etkinlikte konuşmacı olarak yer alacak. Yılmaz, “Değişen bir iklimde su döngüsünün aşırı uçlarında gezinmek: Doğu Akdeniz perspektifi” başlıklı konuşmasında, iklim değişikliğinin su döngüsü üzerindeki etkilerini ele alacak. Yücel ise “Çoklu stres faktörlerinin Doğu Akdeniz ekosistemi üzerindeki etkisi” başlıklı konuşmasıyla, bölgedeki ekosistemler üzerindeki çeşitli baskıları tartışacak.

Yeşil Gazete yazarlarından Levent Kurnaz da, etkinliklerde yer alan isimlerden biri.

Etkinlik dizisi, bilim insanları, yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları ve halkı bir araya getirerek, bilgi ve deneyim paylaşımını teşvik etmeyi amaçlıyor. Konferans ve atölyeler, katılımcılara Akdeniz’in karşı karşıya olduğu zorlukları anlama ve bu sorunlara karşı harekete geçme konusunda ilham veriyor.

Institut français Türkiye‘nin bu girişimi, Fransa’nın Ankara Büyükelçiliği’nin desteğiyle, Adım Adım Sıfır Atık ve Akdeniz Koruma Derneği işbirliği içinde gerçekleşiyor. Etkinlik, bölgesel ve küresel çapta sürdürülebilir bir gelecek için gerekli olan çevresel bilinç ve işbirliğini artırmayı hedefliyor.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR