Sivil Toplum

Akçep – Akdeniz Çevre Platformu Fethiye toplantısı yapıldı

0

DAÇE (Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri) ve BAÇEP ( Batı Akdeniz Çevre Platformu) birlikteliğinden oluşan ve 1996 dan bu yana etkinliklerini sürdüren Akdeniz Çevre Platformu (AKÇEP) toplantısı BAÇEP’in ev sahipliğinde 10-11 Aralık 2010 tarihlerinde Muğla – Fethiye –Yanıklar Köyü – Pastoral Vadi Ekolojik Yaşam Çiftliği’nde gerçekleştirildi. Kötü hava şartlarına rağmen toplantıya ilgi yüksekti.

Toplantı iki bölümden oluşuyordu. Birinci bölüm, Permakültür, Kırsalda “tarım turizmi”,Yavaş şehirler, Ekolojik tarımın sürdürülebilir kırsal yaşamdaki yeri konu başlıklarındaki seminer bölümü, diğeri ise Nükleer santrallar, HES’ler, termik santrallar, yeni Tabiatı ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma Kanunu ve diğer çevre sorunlarına karşı yapılacakların konuşulduğu AKÇEP iç toplantısı.

Permakültür üst başlığında, Permakültür nedir, Permakültürün üç etiği, Prensipler, Toprak, gıda, orman, zararlılar ile mücadele, su, yeşil mimarisi, insan topluluğu tasarımı, Gezici kümes/Paddock, Mandala yapımı, Yağmur hendekleri, Kuru tuvalet, Toprak örtüleme gibi konular iki seneden bu yana Muğla-Datça Kızlan köyü, Bostancık mevkinde permakültür uygulamaları yapan ve burada yaşayan Tuğrul ve Pınar Kınıkoğlu tarafından slayt eşliğinde anlatıldı. Kırsalda “tarım turizmi” örneği olan Pastoral Vadi’nin hikayesi Ahmet Kizen tarafından, Yavaş Şehir olmak için başvurmuş olan Akyaka belediyesinin yaptıklarını Akyaka Kent Konseyi başkan Serdar Denktaş tarafından anlatıldı. Yeşiller Partisi tarım çalışma grubu üyesi Hakan Ozan Erzincanlı tarafından Ekolojik Tarım ve Gıda Güvenliği sunumu yapıldı.

AKÇEP iç toplantısında Akkuyu Nükleer Santralına karşı Büyükeceli köyünde bir Yeşil Evi’nin açılmasının köylülerin kazanılmasında çok büyük katkılar yapacağı ve bu Yeşil Evi’n masraflarının NKP-Mersin tarafından karşılanabileceği dile getirildi.

İstanbul’da Avrupa Yeşilleri’nin yaptığı toplantıda çevreciler olarak, Avrupalı Yeşil Parlamenterlerle görüşme fırsatı yaratılıp, Tabiatı ve Biyoçeşitliliği Koruma yasanın tehlikeleri hakkında verilen bilginin işe yaradığı ve ilerleme raporunda bu konuda hükümetin uyarılmasının sağlandığı vurgulandı.

Konuşulan bir çok konunun yanı sıra AKÇEP olarak 2 mart 2003’te hayata veda eden Bodrum’lu çevreci Saynur Gelendost’un adını yaşatmak için her yıl verilen Saynur Gelendost Çevre Ödülü’nün, bu yıl “Sularımız ve Kültürel Değerlerimiz için Mücadele Eden Tüm Gruplara” verilmesi kararlaştırıldı ve ilk ödül, Yuvarlakçay Koruma Platformuna gönderildi.

Cuma akşamı GLOBAL GARDENER filmi büyük bir ilgiyle izlendi. Etkinlik cumartesi günü akşam yemeğinden sonra sohbet ve şarkılarla neşeli bir şekilde sona erdi. Bir sonraki etkinlik Doğu Akdeniz bölgesinde mayıs aylarında gerçekleştirilecek.

Akdeniz Yeşilleri AKÇEP’in bir bileşeni olarak etkinliğin düzenlenmesinde aktif olarak yer aldı. Yeşillerin toplantı salonunda açtıkları stant ilgiyle karşılandı ve Yeşiller Partisi tanıtım kitapçığına ilgi yoğundu. Bu stantta rozet ve üç ekoloji dergileri de satıldı.

Yeşil Gazete Muğla Muhabiri

Mustafa Tuncaelli

More in Sivil Toplum

You may also like

Comments

Comments are closed.