ManşetDoğa MücadelesiTürkiye

Akbelen’de zeytin için adalet mitingi: Kömür öldürür, zeytin yaşatır!

0

Zeytinlik alanların madencilik faaliyetlerine açılmasını öngören Zeytin Yönetmeliği‘ne karşı bugün Akbelen‘de toplanan İkizköylüler ve doğa savunucuları, “Zeytinliklerimizi vermiyoruz” dedi. Aylardır Akbelen Ormanı‘nda açılmak istenen maden ocağına direnenlerin de aralarında bulunduğu grup, “gerekirse zeytin ağaçlarımıza kendimizi bağlarız, ama kesmelerine izin vermeyiz” açıklaması yaptı.

Eyleme katılan CHP milletvekili Ali Öztunç konuşmasında Türkiye Barolar Birliği‘nin, İzmir ve Muğla Büyükşehir Belediyelerinin açtığı davaları hatırlatarak şunları söyledi:

“Kanunla yapamadılar, yönetmelikle yapmak istiyorlar. Türkiye’nin zeytinleri bugüne kadar bu yasalarla korundu. Şimdi AKP, hazineyi boşaltıp parayı bitirince gözünü bunlara dikti. 400-500 yıldır burada duran ağaçları kesmek kimsenin aklına gelmedi ama onların aklına geldi, sanıyorlar ki izin vereceğiz. Anadolu‘da milyonlarla il il kasaba kasaba direniş göstereceğiz”

‘Zeytin kesmek Anadolu’ya, vatana ihanettir’

Öztunç hükümete seslenerek, “Zeytin dört semavi dinin hepsinde olan bir nimettir. Nasıl Müslümansınız, nasıl vicdansızlaştınız da kesmek için göz diktiniz? Zeytinleri kesmek toprağa, insanlığa, Anadolu’ya vatana ihanettir.” diye sordu. 

Bu yönetmeliğe karşı hem Meclis‘te hem yargıda hem de zeytinliklerde eyleme geçeceklerini belirten Öztunç,” Ormanlardan vazgeçtikleri güne kadar buradayız. Akbelen’de bugün kıvılcımı ateşliyoruz, eğer geri adım atılmazsa, yarın Manisa Salihli‘de, İzmir‘de, Aydın’da, Balıkesir’de, Bursa’da Gemlik‘te gerekirse binlerle karşınıza çıkacağız” dedi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum‘a ses verme çağrısı yapan Öztunç, “Bütün çevre katliamı senin döneminde yapılıyor ses etmiyorsun. Ne işe yararsın? Bak öbürü bir imzayla gitti, sen de gideceksin” diye seslendi.

‘Pakdemirli, bu halk seni affetmeyecek’

Öztunç’un “Pakdemirli, Tayyip Bey seni sözde affetmiş, bizse unutmuyoruz, affetmiyoruz. Yanan ormanlar, tarlada mahsulü kalan çiftçi, traktörüne haciz gelen köylü seni affetmiyor” Bir imzayla geldin, yine bir imzayla gittin gittin. Tarihin en beceriksiz bakanıydın. Sen gittin, tarım da bitti” sözleriyle birlikte kalabalıktan “Affetmiyoruz!” “Unutmuyoruz” sesleri yükseldi.

Zeytin ittifakı yapma zamanı

Öztunç’un ardından söz alan İkizköylülerin avukatı Arif Ali Cangı, “Zeytinlerimizi korumak hepimizin boynunun borcu, şimdi zeytin ittifakı yapma zamanı. Zeytin, toplumsal barışı, doğayla barışı, geleceği getirir. Herkesi bu ittifaka çağırıyorum. Akbelen’de 231 gündür direniş devam ediyor. İkizköylüler kendi zeytinlerini savunurlar ama Türkiye’nin bütün zeytin ağaçları için herkesin ayağa kalkmalı” dedi.

‘Altın değil, zeytin istiyoruz’

İkizköy Çevre Komitesi Sözcüsü Nejla Işık da sözlerine “Zeytine şükürler olsun” diyerek başladı ve “2017’de Işıkdere‘de 20bin ağacımızı kaybettik Şimdi gerekirse kendimizi zeytin ağacımıza bağlarız ama ağaçlrımızı kurban ettirmeyiz. Biz altın istemiyoruz, bizim altın gibi zeytinimiz var. İlacımızdır zeytinyağı, berekettir, evlattır, sağlıktır, torunlarımıza bırakacağımız mirastır. Katlettirmeyiz” dedi.

Işık, şunları söyledi:

“Türkiye’de köylü bilir ki ambarda buğdayın, küpte yağın ve otun varsa aç kalmazsın. Ambarda buğday kalmadı, bu güzel topraklarda buğdayı bile dışardan alıyoruz. Otumuza göz diktiler, yağımıza göz diktiler. Kömür mü yiyeceğiz, taş mı yiyeceğiz?

Bu fermanı çıkaranlar kömür yesinler, çimento yesinler. Bizim topraklarımız çok kıymetli, biz üretmek istiyoruz.”

‘Yemek kömürle değil, zeytinyağı ile pişer’

Işık’ın ardından konuşan bir İkizköylü, şunları söyledi:

“Onlar bilmez, yemek kömürle pişmez zeytinyağıyla pişer. Suyumuzu, doğamızı elimizden aldılar! Kömür yaşatmaz, kömür öldürür; zeytinyağı ise diriltir canlandırır. Kömür öldürür, zeytin yaşatır.”

Zeytinlikleri maden işletmelerine açan yönetmeliğe dava yağıyor

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.