İfade ÖzgürlüğüManşetTürkiye

‘Akar ile gezmeye gitmem’ diyen Yılmaz Özdil’e beş ay hapis cezası

0

Sözcü Gazetesi yazarı Yılmaz Özdil, 10 Kasım 2017’de Halk TV‘de yayımlanan Halk Arenası programında yaptığı konuşmada dönemin Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar‘ı eleştirdiği için hapis cezasına çarptırıldı.

Özdil programdaki konuşmasında devlette liyakatın önemine dikkat çekmiş;  Mustafa Kemal Atatürk, İsmet İnönü ve Fevzi Çakmak dönemlerinden örnekler veren vererek, “O dönem Genelkurmay Başkanının başında Atatürk var. Şimdi Allah korusun ben Hulusi Akar ile gezmeye gitmem, ne savaşı?” demişti.

Bu ifadenin ardından Hulusi Akar, “Komutanlara karşı güven hissini yok etmeye yönelik tahrik edici hakaret” suçlamasıyla, Özdil’i savcılığa şikâyet etti. Yılmaz Özdil, hakkında Askeri Ceza Kanunu‘na muhalefet suçlamasıyla altı  aydan üç yıla kadar hapis cezası talebiyle Ankara 3. Asliye Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı.

Özdil suçlamaya ilişkin suç kastının olmadığını belirterek şunları söyledi: 

“Yaptığım konuşmamın bütününe bakıldığında devlette liyakatın önemini vurguladığım bir konuşma olduğu görülür. Pek çok kurumun adı aynı konuşmada geçmiştir. Hulusi Akar’ı hedef alan bir konuşma değildir. 

Konuşmamda üstünlüğünü tahkir etmek değil, aksine bu makamın önemini vurguladım. Bu makamlarda bulunanlar gereken liyakatı göstermediği takdirde neler olabileceğini hep birlikte yaşayarak gördük. Bunun en yakın ve güncel örneği 15 Temmuz’da yaşanan darbe girişimidir.” 

Mahkeme: İfade özgürlüğüne girmez

Duruşma savcısı ve Akar’ın avukatları Özdil’in eleştirilerinin ifade özgürlüğü sınırlarını aştığını savunarak cezalandırılmasını istedi. 

Görülen karar duruşmasında mahkeme, Özdil’in ifadelerini “Astlık üstlük münasebetlerini zedelemeye, amir veya komutanlara karşı güven hissini yok etmeye matuf olarak alenen tahkir veya tezyif edici fiil ve hareket” olarak değerlendirdi ve beş ay hapis cezası verdi. 

You may also like

Comments

Comments are closed.