ManşetTürkiye

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın yıllık faaliyeti mercek altında

0

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ağbaba’nın hazırladığı rapora göre bakanlık açıkladığı yıllık eylem planlarındaki hedeflere ulaşamadı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, daha önce Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olarak hizmet veren Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın bir yıllık faaliyetlerini inceleyip raporlaştırdı.  Cumhuriyet Gazetesi’nden Mahmut Lıcalı’nın haberleştirdiği rapora göre bakanlık açıkladığı yıllık eylem planlarındaki hedeflere ulaşamadı.

Sendika ve istihdam hedeflerine ulaşılamadı

Raporda verilen bilgilere göre, bakanlığın açıkladığı 100 günlük eylem planında sendikalaşma oranı yüzde 21 olarak hedeflenirken, şu an sendikalaşma oranı resmi verilere göre yüzde 13,76 olarak gerçekleşti.

Bakanlığın hedefleri arasında kadın, genç ve engellilerin daha fazla istihdama katılması için 1 milyar 84 milyon TL destek sağlanması yer alıyordu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre işsizlik son bir yılda 1 milyon 65 bin kişi artarak, 4,5 milyon kişiye geçerken; genç işsizlik yüzde 27’ye, kadın işsizliği de yaklaşık yüzde 34’e yükseldi.

Fondan işsizler yararlanamadı:

Veli Ağbaba tarafından hazırlanan rapora göre bakanlığın işsizlik fonundan hak kazanma şartlarının esnetilerek 12 bin 500 kişinin daha faydalandırılması hedefi de tutmadı ve işsizlik fonundan faydalananların başında işverenlerin geldi. Eylül ayında işsizlik ödeneği olarak fondan ödenen tutar 1 milyar TL olurken, işverenlere aktarılan tutar 1,8 milyar TL olarak gerçekleşti.

495 soru önergesinden yedisine yanıt verildi

Yeni sistemle hayata geçen bakanlık, milletvekillerinin soru önergelerini de yanıtsız bıraktı. Milletvekillerinin denetleme hakkı kapsamında soru önergesi verdiği Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı sorulara yanıt vermeyen bakanlıkların başında geldi. Bakan Zehra Zümrüt Selçuk’a yöneltilen 495 sorudan yalnızca yedisine süresi içinde yanıt verildi.

Bir yıllık zarar 28,9 milyar TL

Yeni sistemle birlikte oluşturulan bakanlık Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) için zarar oluşturdu. SGK’nın açıkladığı verilere göre sigortalı sayısı 500 binden fazla azalırken, 2018 yılında toplam gelir gider açığı 15,7 milyar TL olan kurumun 2019 yılının açıklanan ilk 5 ayındaki açığı 20,2 milyar TL’ye yükseldi.

Sayıştay raporlarına göre bakanlığın 8 milyar TL’si görev zararı olmak üzere bir yıllık zararı 28,9 milyar TL’ye ulaştı. Söz konusu zarar yaklaşık 140 bin asgari ücrete denk geliyor. Yeni sistem kapsamında kurulan yeni bakanlığın görev yaptığı süre boyunca en az 2 bin 745 işçi, iş cinayeti nedeniyle hayatını kaybetti.

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.