KadınManşetTürkiye

AİHM’den tecavüz davasında emsal karar: Türkiye 28 bin Euro tazminat ödeyecek

0
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), çocuk istismarı davasıyla ilgili başvuruyu bugün sonuçlandırdı. Kamuoyunda “N.Ç. davası” olarak bilinen çocuk istismarı davasıyla ilgili AİHM, söz konusu kişiye 25 Euro manevi tazminat ile 3 bin Euro mahkeme masrafı ödenmesine hükmetti.
 
Bianet‘in aktardığına göre, kararda, N.Ç.’nin yargılama boyunca sanıklardan korunmadığı ve buna dair destekten yoksun kaldığı, tekrarlayan tıbbi muayenelerin yapıldığı, duruşmaların sakin ve güvenli ortamdan uzak olduğu, davanın uzun sürmüş olduğu ve hatta iki sanığın bu süreçte zamanaşımından yararlanmış olduğu ifade edildi.
 
Yüksek Mahkeme, yetkililerin, cinsel istismara maruz kalmış çocuğun korunması görevini tutarlılıkla yerine getiremediğine dikkat çektiği kararını  Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin işkence ve kötü muamele yasağının düzenlendiği 3. Maddesi ile özel ve aile hayatına saygının düzenlendiği 8. Maddesinin ihlaliyle gerekçelendirdi.                                         

Mahkeme ‘rızası var’ demişti

Mardin’de N.Ç.’nin 2002 yılında 12 yaşındayken 24 kişinin tecavüzüne uğraması nedeniyle açılan ve yerel mahkemenin 10 yılda verdiği kararı, Yargıtay kısmi olarak bozmuş, dava yeniden görülmeye başlanmıştı.

Mardin 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yeniden görülmeye başlayan davada, tecavüz ve para karşılığı fuhuş yaptırmaktan yargılanan beşi tutuklu 25 sanığa 5 ile 9 yıl arasında değişen hapis cezaları verildi. Mahkeme, cezaların N.Ç’nin “rızası olduğu gerekçesiyle” alt sınırdan verilmesine hükmetmişti.

 

 

More in Kadın

You may also like

Comments

Comments are closed.