DünyaKoronavirüs SalgınıManşetSağlık

AİHM: Aşı zorunluluğu demokratik bir toplumda gerekli

0

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Büyük Dairesi, aşı zorunluluğunun, demokratik bir toplumda gerekli olduğu gerekçesiyle Çek Cumhuriyeti‘nden yapılan başvuruları reddetti. Dava dini, ideolojik ve etik nedenlerden ötürü çocuklarının aşılanmasına izin vermeyen bir grup Çek ailenin şikayeti üzerine Çekya‘ya karşı açılmıştı.

Yüksek Mahkeme, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) aile ve özel yaşama saygı ilkesiyle ilgili 8’inci maddesinin ihlal edildiği şikayetiyle aynı ülkeden yapılan altı başvuruyu kabul etmedi.

Çek Cumhuriyeti’nde çocuklarına hastalıklardan korunmak için aşı vurulmasına karşı çıkan aileler, yerel mahkemelerde bir sonuç alamayınca şikayetlerini AİHM’e taşımıştı. Büyük Daire’de 16 yargıç, başvuruların reddedilmesi yolunda oy kullanırken, bir yargıç ihlal olduğu yolunda görüş belirtti.

Gerekçeli kararda, “Çek Cumhuriyeti’nde, belirlenen dokuz hastalığa karşı çocukları aşılamanın yasal bir zorunluluk olduğu” belirtildi. Başvurucu aileler aşı şartını kabul etmedikleri için çocuklarının ana okuluna kabul edilmemelerinin insan hakları ihlali olduğu suçlamasında bulunmuştu.

Karar temyiz niteliği taşıyan Büyük Daire tarafından alındığı için bu hükme itiraz hakkı bulunmuyor.

Koronavirüs aşısı için emsal olabilir

Böylece AİHM ilk kez çocuk hastalıklarına karşı zorunlu aşılama ile ilgili bir karar vermiş oldu. Bazı hukukçular, bu kararın Covid-19 aşısı için de içtihat oluşturabileceği görüşünü taşıyor.

AİHM davalarında uzman Fransız avukat Nicolas Hervieu, Fransız Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, bu kararın Covid-19 aşıları için de emsal teşkil edebileceğini kaydetti. 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.