TürkiyeManşet

Ahmet Davutoğlu Gelecek Partisi’ni tanıttı

0

AKP ile yollarını ayıran eski Başbakan Ahmet Davutoğlu, düzenlediği basın toplantısıyla kurduğu yeni siyasi partiyi tanıttı. Davutoğlu ve heyeti partinin kuruluş dosyasını 12 Aralık 13.30’da İçişleri Bakanlığı’na teslim etmişti. Bugün de kamera karşısına geçen Davutoğlu, partinin ismini “Gelecek Partisi” olarak açıkladı.

Davutoğlu: Ortak gelecek inşa etmeye geliyoruz

Ankara Bilkent Otel’de düzenlenen toplantıda konuşan Davutoğlu,  “Geçmişe ağıt yakmaya değil, ortak bir gelecek inşa etmeye geliyoruz. Zamanı geçmiş eski sözleri tekrar etmeye değil, ‘yeni şeyler söylemeye’ geliyoruz” dedi.

Davutoğlu partinin hedefini “can ve mal güvenliğini, inanç ve ifade özgürlüğünü, örgütlenme, eleştiri ve gösteri özgürlüğünü tam anlamıyla sağlayan bir hukuk düzeni” kurmak olarak belirtti.  Açıklamada ayrıca basın özgürlüğünün sağlanması gerektiği de söylendi.

‘Temel ilkemiz adalet’

Siyasetlerinin meşruiyet temelinin “özgürlük-güvenlik dengesine dayalı kamu düzeni” olduğunu ifade etti. Siyasi davranış ilkelerinin ise “ahlaki tutarlılık ve şeffaflık” olduğunu belirten Davutoğlu, siyasi icraat ilkelerinin “ortak akıl ve katılımcılık” olduğunu dile getirdi. Davutoğlu, toplumsal düzen anlayışlarının temel ilkesinin ise “adalet” olduğuna vurgu yaparak, bu kapsamda yapacakları icraatları anlattı.

Başkanlık sistemine eleştiri

Mevcut başkanlık sistemini eleştiren Davutoğlu “Yeni sistemle birlikte karar alma süreçlerinde ve yetki kullanımında yaşanan daralma, yönetimde ciddi bir verimlilik,  etkinlik ve güven sorunu ortaya çıkarmanın yanında, demokratik standartlarda da sert bir düşüşe yol açmıştır” dedi. Her türlü vesayetten arındırılmış demokratik bir parlamenter sistemi savunduklarını söyleyen Davutoğlu, siyasal sistem tercihlerinin “katılımcı demokrasi” olduğunu belirtti.

‘Yeni bir anayasa gerekli’

Güçler ayrılığının garanti altına alınmasının öneminden bahseden Davutoğlu, “Türkiye’nin en eski tartışmalarından birisi ülkemizin tam demokratik, özgürlükçü ve sivil yeni bir anayasaya kavuşmasıdır. Demokratik bir anayasa olmadan, Türkiye’nin müreffeh ve demokratik bir geleceği olmayacaktır. Partimiz, milletimizin hak ettiği yeni anayasanın mümkün olan en geniş katılımla sıfırdan yazılması gerektiğini savunmaktadır” dedi.

154 kişilik kurucu listesi

154 kişiden oluşan kurucu listesinde Eski AKP İstanbul İl Başkanı Selim Temurci, yazar Etyen Mahçupyan, 15 Temmuz Darbe Girişimi sırasında hayatını kaybeden Erol Olçok’un eşi Nihal Olçok, gazeteci Hakan Albayrak, Vahdettin İnce, Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Doğan Demir, AKP’den istifa eden Milat Gazetesi Yazarı Bayram Zilan, eski emniyet müdürü Mevlüt Demir, eski AKP’li Prof. Dr. Mustafa Baloğlu, eski YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan gibi isimler yer alıyor.

 

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.