Ağrı‘da “saklı cennet” olarak bilinen Balık Gölü‘nün su seviyesinde kuraklığa bağlı ciddi azalmaların yaşandığı görüldü.
Gölün beslendiği mevsimlik dereler ve akarsu kaynaklarında da su seviyesi düştü. Balık Gölü, Doğubayazıt ilçe merkezinin kısmi de olsa içme suyu ihtiyacını karşılıyordu.
‘Su seviyesi yer yer metrelerce düştü’
AA‘da yer alan habere göre, ülke genelinde olduğu gibi bu yıl Ağrı’da da kuraklığın çok fazla hissedildiğini belirten Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi (AİÇÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Faruk Kaya, gölde su seviyesinin yer yer metrelerce düştüğünü şöyle anlattı:
Balık Gölü, çevresindeki dereler ve dağlık alanlardan gelen kar suları ve yer altı sularından beslenmektedir. Bu yıl özellikle yağış azlığından kaynaklı kuraklık yaşanmaktadır. Daha önce Patnos Barajı’nda olduğu gibi Balık Gölü’nde de su çekilmesi söz konusu. Balık Gölü bir lav set gölüdür. Normalde Doğubayazıt ve çevresinde yıllık yağış miktarı 340 milimetre civarında ama Balık Gölü yükseltiye bağlı olarak daha fazla yağış alıyor. Bu yıl yağış oranının düşmüş olması ve kar sularının çok az olması nedeniyle beslenmesi zayıfladı. Gölde su seviyesi yer yer metrelerce düştü.”
‘Balık popülasyonu da etkileniyor’
Su çekilmesinin önceki yıllara göre çok daha fazla olduğunu kaydeden Kaya, göldeki balık popülasyonunun da düştüğünü ifade etti:
Balık Gölü alabalıklarıyla ünlü göldür. Suların çekilmesiyle buradaki balık popülasyonu da düşmektedir. Balık Gölü’nden çıkan su, yer altından Doğubayazıt’taki sazlığa da gitmekte ve bu sene bu sazlıklarda da suyun çekildiğini görüyoruz. Bu sazlıklar ve gölün içerisinde bulunan adada çok sayıda kuş türü bulunuyor. Balık Gölü’ndeki ada Türkiye’deki kuş cennetlerinden biridir. Bu adada buraya has özellikler gösteren kuş türleri de bulunuyor. Suların çekilmesi ve kuraklığın olması bu popülasyon üzerinde de maalesef etkisini göstermektedir.”
Kaya, kentteki bütün akarsu ve göllerde su seviyesinin düştüğünü de sözlerine ekledi.