Doğa MücadelesiEkolojiEnerjiManşet

Agonya Ovası şimdi de kömür ocağı tehditi altında

0

Geçtiğimiz yıllarda kömürle çalışan bir termik santral için ÇED olumlu raporu verilen Çanakkale’nin Agonya Ovası’nda şimdi de kömür ocağı açılmak isteniyor. Agonya halkı tepkili: Doğal tarım ve hayvancılık, çiftlik-ekoturizm yapılan bölgemizde kömür madenciliği cinayettir

Agonya Ovası olarak bilinen;  Çanakkale’nin Yenice ilçesine bağlı Hıdırlar Köyü ve çevresinde yapılmak istenen kömür ocağı projesi, yöre köylülerini ayağa kaldırdı. Bölgedeki Aşağıçavuş, Yukarıçavuş, Oğlanalanı, Örencik, Hıdırlar, Akçakoyun, Kalkım, Hamdibey, Reşadiye ve Kurtlar köyleri halkı adına bir basın açıklaması yapan Agonya Doğa Koruma Girişimi, projeye ilişkin tirazlarını Valilik ve diğer ilgili kurumlara yaptıklarını belirtti.

Yapılan açıklamada, projenin tanıtım dosyasında belirtilen 1229,73 hektarlık ruhsat alanının, Hıdırlar, Örencik, Yukarıçavuş, Aşağıçavuş, Akçakoyun ve Oğlanalanı köyleri sınırlarına girdiğine, Örencik Köyü’yerleşik alanının tamamı ruhsat alanı içinde kaldığına dikkat çekildi.

Kömür İşletmeleri A.Ş tarafından yapılması planlanan kömür ocağıyla ilgili ÇED sürecinin başlatıldığı belirtilen açıklamada, 27,65 hektarlık üretim alanının ise tamamen Aşağıçavuş Köyü sınırları içinde, Çambağlar mevkii olarak bilinen, yetişkin çam ve meşelik alanda olduğu kaydedildi. Raporda belirtilen  Çanakkale-Yenice-Örencik, Balya-Pazarköy-Örencik ve Edremit-Kalkım-Örencik ulaşım güzergâhları üzerindeki tüm yerleşimlerin projeden etkileneceği vurgulanan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“Proje sahasının tamamının ormanlık alan içerisinde bulunduğu, proje sahası etrafının verimli tarım arazileri ile çevrili olduğu; proje sahasının ekolojik hassasiyeti olan Marmara Havzası içerisinde yer aldığı; proje sahasına yakın bölgelerde su kaynakları bulunduğu, maden nakliye güzergâhının Örencik ve Hıdırlar köylerinde evlere 10 m mesafedeki tali yoldan geçeceği, faaliyet alanının yakın çevresinin kuş göç yolları üzerinde olduğu proje raporunda açıkça belirtilmiştir. “

Açıklamada, Agonya Ovası olarak bilenen ve Gönen Barajı su toplama havzası içinde yer alan bölgede, başlıca geçim kaynağının marka değeri olan kapya biber, çilek, fasulye, mısır vb. sulu tarım ürünleri olduğu;  hayvancılık ve ormancılık faaliyetleri yapıldığı belirtildi: “Ayrıca bölgemizde kestane, kekik ve sarmaşık balı üretilmekte ve kömür ocağı faaliyet alanı içinde arı kışlatması yapılmaktadır. Köylerimizin içinde ve etrafındaki doğal zenginlikler, su kaynakları, bitki örtüsü, yabani hayvanlar, endemik türler, şifalı bitkiler ile Hıdırlar köyündeki sıcak su kaynağı büyük turizm potansiyeli taşımakta, ruhsat alanının tamamı 2006 yılında ilan edilen Hıdırlar Termal Turizm Merkezi sınırları içinde, Kocatepe Arkeolojik SİT alanına bitişiktir”

Kazdağı Milli Parkı’na 15 km. mesafedeki kömür ocağının açılması halinde, köylerin içinden geçen yollar dahil olmak üzere, yöre halkının sürekli gürültü ve toz kirliliği yaşayacağı, ocak işletmesi sırasında oluşacak kömür tozundan yeraltı ve yerüstü su kaynakları, tarım ürünleri ve orman ekosisteminin kirleneceği belirtilen açıklamada, şöyle denildi:

“Dünyamız ve özellikle ülkemiz iklim değişiklikleri ile çölleşmeye gitmekte, bölgemizde ise yoğun metalik madencilik projeleriyle de ormansızlaşma hızla ilerlemektedir. Dünya yenilenebilir enerji kaynaklarına özellikle güneşe yönelmişken bizim halen kömürle uğraşmamızı yadırgamamak elde değildir. Bu proje Türkiye’nin meşhur ormanlarından Yenice Ormanları’na zarar verecektir. Doğal tarım ve hayvancılığa ve çiftlik-ekoturizm faaliyetlerine çok uygun olan bu bölgede kömür madenciliğine izin verilmesi, bölgede çok ciddi gelir kayıplarına, yöre halkının bir kısmının bölgeyi terk etmek zorunda kalmasına yol açacaktır.”

Çevre köylülüleri ve çevre aktivistlerinin katıldığı eylemde, ocağın bölgede yaşamın sürdürülebilirliğine her yönden tehdit oluşturacağı belirtilerek projenin iptali; jeotermal, termik santral ve benzeri yatırımların gündemden çıkarılması talep edildi.

Ovada, daha önce de Yenice köyü civarında kömürle çalışan Yenice termik santrali için ÇED olumlu raporu verilmiş, bu karar ve rapor da büyük tepkiyle karşılanmıştı. Yöre halkının başvurusu üzerine yargıya taşıyan raporla ilgili karar bekleniyor.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.