ManşetDünya

AGİT Gözlem Heyeti: Trump ABD halkının sisteme güvenini baltalıyor

0
Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Seçim Gözlem Heyeti üyeleri, ABD Başkanı Donald Trump’ın başkanlık seçimlerine ilişkin hile iddiasına yönelik sert eleştiriler yöneltti.

 3 Kasım seçimlerini Pensilvanya‘da izleyen heyetin üyesi Büyükelçi Urszula Gacek, “Trump yaptığı açıklamayla seçmenin seçim sürecine olan güvenini baltaladı” diye konuştu.

‘Usulsüzlük ya da suistimal görmedik’

DW‘nin sorularını yanıtlayan Gacek, “Pensilvanya’da tek bir olaya dahi rastlamadım” derken mektupla verilen oylarla ilgili işlemlerde de sistematik bir usulsüzlük ya da suistimale tanıklık etmediklerini vurguladı. Büyükelçi Gacek, Trump’ın açıklamasıyla, Amerikan halkının seçim sürecine ilişkin güvenini baltaladığını bunun da kendileri tarafından not edildiğini vurgulayarak şu değerlendirmeyi aktardı:

“Şimdi, ABD’de halkın sisteme olan güvenini yeniden tesis etmek gerekiyor. Karşı karşıya olunan zorluk bu. Umudum, yaptığımız işin, ki biz somut gerçeklere dayanıyoruz, aynı zamanda halkın bu seçim sürecine güvenini yeniden tesis etmesine bir ölçüde katkı sunar, sistematik bir usülsüzlüğe dair hiçbir delil bulmadık…”

 

Siyasi şiddet endişesi

AGİT gözlem heyeti dün de Washington‘da Trump’a yönelik sert eleştirilere yer verilen ortak bir açıklama yayımlamıştı. “Özellikle görevdeki başkan tarafından yöneltilen temelsiz sistematik usülsüzlük suçlamaları, halkın demokratik kurumlara olan güvenini zedelediğine” vurgu yapılan açıklamada, bu tür söylemlerin “siyasi şiddet potansiyelini arttırmasında” duyulan endişe de dile getirilmişti. 

Koronavirüs salgınına rağmen seçimlerin iyi organize edildiğine, “kargaşa” ya da “yıldırmaya” dair herhangi bir olaya rastlamadıklarına işaret eden AGİT heyeti, bununla birlikte “agresif seçim kampanyası retoriğinin yol açtığı hukuki belirsizlik ve son derece kutuplaşmış bir siyasi iklim” gözlemlediklerinin altını çizdi.

‘Her oy sayılmalı’

Heyetin başkanı, Alman Hür Demokrat Partili (FDP) siyasetçi Michael Georg Link de bir açıklama yaparak “Verilen her oy sayılmak durumunda” dedi. Link, “Kimsenin, hiçbir siyasetçi, hiçbir seçilmiş temsilcinin halkın seçim hakkını sınırlandırmamalı” ifadelerini kullandı

AGİT Gözlem Heyeti’nin ABD Başkanlık Seçimi ile ilgili hazırladığı rapor için tıklayın

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.