EkolojiEditörün SeçtikleriManşet

Tohumlar fidana, fidanlar ağaca, ağaçlar kalasa…

0

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın düzenlediği Geleceğe Nefes kampanyası kapsamında dikilecek ilk ağaç  Ankara’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla toprakla buluştu. 11.11 tarihinde üç saaatlik süre içerisinde 11 milyon fidan dikimini hedefleyen kampanyada 81 ilde eş zamanlı ağaç dikimi yapılacak.

İki dünya rekoru

İki ayrı Guinness Dünya Rekoru‘nun kırılması planlanan ağaçlandırma çalışmasında Çorum’da “1 saatte en çok fidan dikme rekoru” ve “Dünyanın en büyük online fidan diken insan albümü” rekorlarına imza atılması bekleniyor. gelecegenefes.org üzerinden hem hangi bölgelerde fidan dikileceğini bakılabiliyor hem de fidan dikerken çekilen görüntüler paylaşılarak dünya rekoruna katkı sağlanabiliyor.

Daha önce Erdoğan “Ağaç ve orman sevgisini yaygınlaştırmak, evlatlarımıza daha yeşil bir Türkiye miras bırakmak için tüm vatandaşlarımızın güçlü desteklerini bekliyoruz” şeklinde çağrı yapmıştı. Sonrasında ise 11 Kasım’ı “Milli Ağaçlandırma Günü” olarak ilan eden Cumhurbaşkanlığı Genelgesi Resmi Gazete’de yayımlandı. Böylece, daha önce tüm dünya ile eş zamanlı olarak düzenlenen 21 Mart Dünya Ormancılık Günü yerine kendi milli günümüzü ilan etmiş olduk.

‘Sahayı terk etmeleri için 11 Kasım anlamlı olacaktır’

Öte yandan Kazdağları’nda madencilik faaliyeti yürüten Alamos Gold’un 13 Ekim’de ruhsatının süresi solması ve yenilenmemesine rağmen ağaç kesimlerinin sürmesini protesto eden Su ve Vicdan Nöbeti Koordinasyon Kurulu, Orman Bölge Müdürlüğü önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.  Açıklamalarında Orman Bölge Müdürlüğü Kirazlı Balaban’da devam eden ağaç kesimini durdurması konusunda uyarıldı ve şu ifadeler kullanıldı:

“11 Kasım 2019 tarihinde 81 ilde 11 milyon fidan dikiyoruz çağrısı yapan Bakanlık, Dünya Mirasımız Kazdağları’nda katliam yapıyor. Kendilerini dürüstlüğe, ahlaka ve vicdana davet ediyoruz. Orman Bölge Müdürlüğü önünde Kirazlı Balaban konusunda yapacağımız son açıklamadır. Sahayı terk etmeleri için 11 Kasım 2019 tarihi anlamlı olacaktır.”

Kazdağları’nda ne kadar ağaç kesildi?

Geleceğe Nefes kampanyasıyla Kazdağları’nın yer aldığı Çanakkale ilinde toplam 228 bin fidan dikileceği öngörülüyor. Orman Genel Müdürlüğü’ne göre Kirazlı’da 13.400, TEMA’ya göre 195.000 ağaç kesildiği belirtilmişti. Türkiye Ormancılar Derneği tarafından 5 Kasım 2019 günü yapılan açıklamada ise, resmi orman envanter ve amenajman kayıtları temel alınarak 20 Eylül itibariyle Kirazlı Balaban siyanürlü altın madeni projesi ruhsat alanında kesilen ağaç sayısının 347,815 olduğunu ve kesimin devam ettiği söylenmişti. Aradaki farkın ise fidanların ağaç olarak sayılmamasından kaynaklandığı belirtilmişti.

Erdönmez: Orman bir ekosistemdir

Yeşil Gazete’de kaleme aldığı yazısıyla Cihan Erdönmez ise 11 milyon fidan dikimi hakkında “Öncelikle ormancılıkta fidan sayısı yalnızca fidanlık işlerinde kullanılır. Orman ve ormancılık açısından fidan ya da ağaç sayısının başlı başına hiçbir önemi yoktur. Orman bir ekosistemdir. Ağaç bu ekosistemin yalnızca bir bileşenidir. Ekosistemin diğer bileşenleri ve bunlar arasındaki ilişkilerdir ormanı orman yapan” değerlendirmesinde bulunmuş ve şu soruları sormuştu:

“11 milyon fidanın 2023 farklı noktada 3 saat içinde dikileceği söyleniyor. Bu noktalar nerelerdedir? Doğru saptanmış mıdır? Hangi noktalara hangi türler dikilecektir? Dikimler tekniğine uygun olarak yapılabilecek midir? Bu fidanlar hangi fidanlıklarda üretildi? Uygun fidanlar uygun ekolojik ortamlara mı dikilecek? Buna benzer bir yığın soru ortada öylece duruyor.”

 

 

 

 

 

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.