ManşetSağlık

Afyon ve Denizli’de kuş gribi alarmı: 6,5 milyon kanatlı hayvan öldürüldü

0
kuş gribi

Türkiye’de yumurta üretiminin en önemli merkezlerinden Afyonkarahisar‘ın Başmakçı ilçesi ile Denizli‘nin Honaz ilçesinde yumurta üretim tesisleri kuş gribi vakalarına rastlanması üzerine karantinaya alındı. 20 Ocak’tan bu yana yaklaşık 6,5 milyon kanatlı hayvan öldürüldü. 

Son 18 aydır dünyanın birçok ülkesinde yoğun şekilde görülen ve bugüne kadar 200 milyondan fazla kanatlı hayvanın itlafına neden olan kuş gribi vakaları Türkiye’de de görüldü.Her ne kadar resmi bir açıklama yapılmasa da edinilen bilgiler Afyonkarahisar ve Denizli’de kuş gribi vakalarının artmaya başladığına işaret ediyor.

Başmakçı ilçesinde 20 Ocak’ta kuş gribi vakalarının görülmeye başlandığı ve karantinaya alınan ilçedeki yumurta üretim tesislerinde 5 milyonu aşkın tavuğun katledildiği bildirildi.

Honaz’daki yumurta üretim tesisleri de kuş gribi vakaları dolayısıyla karantinaya alındı. İlçede 1,5 milyon civarı yumurta tavuğu öldürüldü.

Dünya Hayvan Sağlık Örgütü’ne bildirimde bulunan Tarım ve Orman Bakanlığı, salgını kontrol altına almaya çalışıyor.

kuş gribi

Kuş gribi dünyada yükselişe geçti

Kuş gribi geçtiğimiz yıldan bu yana dünya çapında yeniden yükselişte. Kanatlı sektörünün kâbusu olan beyaz et ve yumurta piyasasında dengeleri bozan kuş gribi vakası, Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü verilerine göre, son bir buçuk yılda en az 60 ülkede görüldü.

Kasım ayında on milyonlarca kuşu etkileyen salgının yabani kuşlar arasında hızla yayılması da endişeye neden olmuştu.

Fotoğraf: Andrew Skowron

Fransa, “yüksek risk” nedeniyle ülke çapında tavuk çiftliklerinde zorunlu karantina uygulaması başlatmıştı, 22 milyon kuşun yaşamına son verilmişti.

Salgın son olarak memelilere sıçradı.

Kuş gribi Birleşik Krallık‘ta tilki ve su samurlarında ve dünyanın farklı yerlerinde yunuslarda, ayılarda ve kedilerde görüldü.

Kamboçya’da ise kuş gribi teşhisi konan 11 yaşındaki bir kız çocuğu hayatını kaybetti.

Ortaya çıkışı

Hastalığın yüksek derecede patojenik H5N1 kolu, 1996’da Asya‘da yetiştirilen kazlarda ortaya çıktı ve 2000’lerin başında Avrupa ve Afrika‘da kümeslerde tutulan kuşlara yayıldı.

2005 yılına gelindiğinde, H5N1, Doğu Asya‘da ve ardından Avrupa’da yabani kuşlarda toplu ölümlere neden oluyordu.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.