Afrika’dan Norveç’e yardım eli

İnternet üzerinden başlatılaın "Radi-Aid" yardım kampanyasıyla Afrikalılar zor durumdaki Norveç'e yardım eli uzatılıyor. İnternette Africa For Norway (Norveç için Afrika) isimli web sitesi üzerinden örgütlenen afrikalı yardımseverler, özellikle kış aylarında zor durumda olan Norveç'e yardım etmenin "boyunlarının borcu" olduğunu ifade ediyorlar.

İnternet üzerinden başlatılaın “Radi-Aid” yardım kampanyasıyla Afrikalılar zor durumdaki Norveç’e yardım eli uzatılıyor.

İnternette Africa For Norway (Norveç için Afrika) isimli web sitesi üzerinden örgütlenen afrikalı yardımseverler, özellikle kış aylarında zor durumda olan Norveç’e yardım etmenin “boyunlarının borcu” olduğunu ifade ediyorlar.

Kampanyanın eşsözcüsü rap şarkıcısı Vee Breezy “Norveçliler kış şartlarında soğuktan donarak ölme riskiyle karşı karşıyalar. Biz de burada kullanmadığımız kalorifer peteklerini kendilerine göndererek onları ısıtmak istedik” diyor.

Kampanyanın ana mesajı da “Kaloriferleri toplayalım, Norveç’e gönderelim, onlara sıcaklık ve bir gülümseme hediye edelim. Radi-Aid’e sen de katıl” olarak belirlenmiş.

Africa For Norway ve Radi-Aid’in böyle bir “kampanya” başlatmasının gerçekteki amacı ise tabi çok daha farklı. Radi-Aid, uluslararası yardımlarda onyıllardır kullanılan klişeler ve bunlar üzerinden yaratılan acıma ve içi boş empati gibi duyguların yanısıra yanlış bilgilendirme ve stereotip oluşturma durumuyla da “dalgasını geçerek” ve gülümseterek mücadele ediyor.

Bu durum, kampanyanın web sitesinde yer alan “Neden Radi-Aid?” sorusuna verilen şu cevapta da net olarak ifade ediliyor: Afrika’da yaşayan herkesin

“Africa for Norway” klibimizi izlediğini ve bu klibin onların Norveç hakkında sahip olduğu tek bilgi olduğunu hayal edin. Bu durumda bu insanlar Norveç hakkında ne düşünürlerdi?”

Uluslararası yardım kampanyalarının oluşturduğu yanılsamalar ve salt maddi bolluk üzerinden yarattığı hiyerarşik bir “muhtaç olanlar-yardım edebilecek durumda olanlar” ayrımı uzun zamandır sertçe eleştirilen bir durum. Bu eleştirilerin ötesinde, “meseleleri fazla basitleştiren” yardım kampanyalarının, sorunun temel sebeplerinin görülmesi ve anlaşılması önünde en büyük engeller olduğu da sık sık dile getiriliyor. Bu tür klişe yardım kampanyaları mutluluk ve doygunluğu salt maddi refah ve GSMH üzerinden ölçen klasik kalkınmacı paradigmayı destekliyor olmaları ve “yardıma muhtaç ülke ve kıtalar hakkında çok ciddi bir bilgi kirliliği yaratıyor olmaları” nedeniyle de ağır eleştiriliyor.

Kampanyanın “ilham aldıklarımız” kısmında yer alan videolar arasında 1980’lerden bugüne dek çekilmiş bu tür klişe yardım çağrılarının bulunması da bu durumu doğruluyor. Radi-Aid’in tanıtım videosu da bu tür kliplerle dalgasını çeken bir tonda, şenlikli bir dille çekilmiş. Videoda ayrıca “sanılandan farklı bir Afrika var” mesajı da veriliyor.

Radi-Aid’in en ilginç yanlarından biri de “Norveç Kalkınma İçin İşbirliği Ajansı” (NORAD) ve “Norveç Çocuk ve Gençlik Konseyi” tarafından fonlandırılmış olması. Söz konusu kampanya videosunu da “Norveçli Öğrenci ve Akademisyenler Uluslararası Destek Fonu” hazırlamış.

Diğer bir deyişle, Norveç’li kamusal ve sivil kurumlar da hem Norveç’le, hem de uzun süredir izlediği yardım kampanyalarıyla dalga geçen bir video ve karşı-kampanyanın hazırlanmasına doğrudan destek vermişler. Bu durum, kamunun kendisiyle dalga geçmek bir yana, eleştireye bile tahammül edemediği ülkelerde yaşayanlar için oldukça şaşırtıcı ve ilham verici olarak nitelendiriliyor.

Özel Haber: Durukan Dudu

(Yeşil Gazete)


Durukan Dudu
Durukan Dudu

Ekoloji editörü, haberci.

Olduğundan yaşlı gösterir (Sakalı var, ondan). Blues’a aşık. İsveç’te Kırsal Kalkınma yüksek lisansının ardından TEMA ve Buğday gibi STK’larda çalıştı, bu süreç içinde Ormanevi Kolektifi’yle kırsala göçtü, bi’ ekoköy kurmaya çabalıyorlar. Çiftçilik, marangozluk ve ekolojik restorasyon denemelerinden kalan boş zamanlarında koordinatörlük, eğitmenlik, proje yönetimi falan yapıyor. Yaşlanıp emekli olunca bir şehre yerleşmeyi düşünüyor. Mektep, 136.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sinop Boyabat Bakır Maden Sahası ihalesi ‘adresine’ teslim edildi

Sinop Boyabat'taki devasa bakır maden sahası ihalesi, Cengiz Holding'e ait Eti Bakır A.Ş.'ye verildi. İhale, sadece bu şirketin karşılayabildiği 'izabe şartıyla' yapılmıştı.

Maraş için ortak talep: Yeni santrale değil, adil dönüşüme ihtiyaç var

Afşin Elbistan Termik Santrali’ne eklenmesi planlanan 2 üniteye karşı çıkan belediye başkanları ve sivil toplum temsilcileri kömürün tek tercih olmadığını vurguladı.

Kaş’ta Likya Yolu üzerinde, orman içine tesis ihalesine isyan: Akıl tutulması

Kaş'ta Likya Yolu güzergahı ve Phellos Antik kenti yakınına 'orman parkı' adı altında turistik tesis için ihale açıldı. Halk ayakta: Mangal yasak, tesis serbest.

Batı Karadeniz ‘vahşi madenciliğe’ direniyor: Zulüm varsa direniş de var

Zonguldak'ın Alaplı, Devrek, Akçakoca ilçelerinde onlarca köyü etkileyecek altın madeni ruhsatına karşı bölge halkı direnişini sürdürürken, dava açmaya da hazırlanıyor.

AB için ‘küresel net sıfır’ yarışında Çin ve ABD hakimiyeti uyarısı

Uzmanlar, AB ülkeleri 2023'te net sıfır yatırımlarını artırsa da Çin ve ABD rekabetine yenilmemesi için Temiz Sanayi Anlaşması'nın önemine vurgu yapıyor.

EN ÇOK OKUNANLAR