DünyaKoronavirüs SalgınıManşet

Afrika’da vakalar iki milyonu aştı: Yoksul ülkeler aşıya ulaşamamaktan endişeli

0
Fotoğraflar: AA

Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (Africa CDC) Direktörü Dr. John Nkengasong, haftalık basın toplantısında, Afrika’da aşılamanın 2021’in ikinci çeyreğine kadar başlayamayabileceğini söyledi.

AA’nın aktardığına göre Nkengasonf, gelişmiş ülkelerin kendilerini aşılayıp, aşı olmayan kişilere seyahat kısıtlaması getirmesinin oldukça tehlikeli bir durum olabileceğini belirtti.

‘İlaçlarda Afrika yüzüstü bırakıldı’

“Covid-19 ilaçları çıktığında Afrika’nın nasıl yüzüstü bırakıldığını gördüm” diyen Nkengasong, aşıların soğuk hava depolarına ihtiyaç duymasının da kıta için en büyük zorluk olacağını dile getirdi.

Dr. John Nkengasong, Çin, Rusya ve diğer ülkelerle aşı seçeneklerine ilişkin görüşmenin sürdüğünü aktararak, kıtadaki sürü bağışıklığının sağlanması için 1,5 milyar doz aşıya ihtiyaç olduğunu ifade etti.

‘Vaka eğrisi yeniden yukarıya döndü’

Dünya Sağlık Örgütü Afrika Direktörü Matshidiso Moeti de düzenlediği basın toplantısında, dünyadaki çok sayıda ülkenin aşıyı alabilmek için mücadele ettiğine işaret ederek, “Afrika ülkeleri endişeli ve zengin ülkelerin milyonlarca dozluk ön siparişlerinin aşıya erişimlerini engellememesini umuyor” dedi.

Moeti, tatil döneminde daha fazla insanın seyahat etmesinin beklendiği bir zamanda kıtadaki vaka eğrisinin şimdiden bir kez daha yukarı döndüğünü kaydetti.

Salgının başladığı ilk dönemde varlıklı ülkelerin maske ve sağlık malzemesi talepleri yüzünden haftalarca kendilerine gönderilen bağışlarla yetinmek zorunda kalan Afrika ülkeleri, bazı ilaçları ücretini ödeyerek dahi almakta zorluk çektiklerini açıklamıştı.

Vaka sayıları ne durumda?

Covid-19 verilerinin derlendiği “Worldometer” internet sitesine göre, kıta genelinde virüs bulaşan kişi sayısı son 24 saatte 13 bin 927 artarak 2 milyon 134 bin 283 oldu.

Salgın nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı ise 297 artışla 51 bin 33’e ulaştı.

Kıtada, Covid-19 kaynaklı en fazla can kaybı 21 bin 289 ölümle Güney Afrika‘da kayda geçti. Mısır’da 6 bin 596, Fas‘ta ise 5 bin 619 kişi hayatını kaybetti. Seyşeller ve Eritre’de ölüm rapor edilmedi.

Güney Afrika’da vaka sayısı 778 bin 571’e çıktı. Bu ülkeyi 340 bin 684 vakayla Fas, 114 bin 475 vakayla Mısır izledi.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.