DünyaManşet

Afganistan’da şiddetli soğuklar can alıyor: En az 70 kişi ve 70 bin hayvan öldü

0

Afganistan‘da hüküm süren şiddetli soğuklar, en az 70 kişinin canına mal oldu.

Doğal Afetlerden Sorumlu Devlet Bakanlığı, ülkede son sekiz günde kış şartlarının ağırlaştığını bildirdi. Bakanlığın Acil Durum Operasyonları Merkezi Müdürü Mevlevi Abdullah Muhammedi, “İlk verilere göre, kar yağışı ve soğuk havalar nedeniyle Badgis, Gazni, Nimruz, Paktika, Herat, Kandahar ve Faryab‘da 70 kişi yaşamını yitirdi” dedi.

Yetkililer ayrıca aşırı soğuk hava nedeniyle 70.000’den fazla çiftlik hayvanının da öldüğünü söyledi.

Afganistan’ın batısındaki Herat vilayetinde kış mevsiminin başlangıcından bu yana sokaklarda yaşayan 45 kişinin donarak yaşamını yitirdiği açıklanmıştı.

Son yılların en ağır kışı

10 Ocak’tan bu yana başta başkent Kabil olmak üzere Afganistan’ın pek çok vilayetinde hava sıcaklıkları sıfır derecenin altında seyrediyor. Bu süre içinde en düşük sıcaklık eksi 33 ile Gur vilayetinde kayıtlara geçti.

Afganistan Meteoroloji Ofisi Başkanı Mohammad Nasim Muradi, “Son yılların en soğuk kışını yaşıyoruz. Soğuk dalgasının bir hafta veya daha fazla süreyle devam etmesini bekliyoruz” dedi.

Ülkede, Taliban’ın yönetimi ele almasından bu yana konulan ambargolar nedeniyle yaşanan ekonomik kriz ağırlaşıyor. Buna bağlı olarak kışın odun ve kömür alamayan dar gelirli büyük bir kesim bulunuyor. Ayrıca, kırsalda resmi kayıt tutma konusundaki eksiklik de benzeri can kayıplarının sayısının daha yüksek olması ihtimalini artırıyor. Özellikle kış mevsiminde ulaşım zorlukları, insani yardım kuruluşlarının muhtaç ailelere yardım götürmesini güçleştiriyor.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.