İklim KriziManşet

Afganistan sınırında sel felaketi: 40 kişi yaşamını yitirdi

0

Afganistan‘ın doğusundaki Pakistan sınırında bulunan Nuristan vilayetinde yaşanan sel felaketinde 40 kişi yaşamını yitirdi.

Nuristan İl Şura Başkanı Sadullah Payandazoi, basına yaptığı açıklamada, Nuristan’ın Kamdiş ilçesinde aşırı yağış sonrası sel felaketi yaşandığını söyledi.

80 ev su altında kaldı

AA’nın haberine göre sel nedeniyle 40 kişinin yaşamını yitirdiğini ifade eden Payandazoi, yaklaşık 80 evin sel altında kaldığını belirtti. Payandazoi, sele kapılan onlarca kişiden halen haber alınamadığını kaydetti.

Arama kurtarma çalışmalarının sürdüğünü dile getiren Payandazoi, Taliban’ın etkili olduğu bölgeye henüz insani yardım ulaştırılamadığını vurguladı. iban ise insani yardım kuruluşlarının bölgeye güvenli bir şekilde erişimine izin vereceklerini duyurdu.

Fotoğraf: AA

Aljazeera’nın haberine göre ülke genelinde, özellikle de kırsal alanlarda, kötü inşa edilmiş evler, genellikle şiddetli olan yıllık yağmurlarda ve Temmuz ile Ağustos aylarında etkili olan muson yağmurları sırasında çökmeye meyilli oluyor.

Geçtiğimiz yaz yağışlı mevsimde, sağanak yağışlar ve sel Pakistan genelinde en az 81 kişiyi öldürmüş ve yaklaşık 300 bin kişiyi etkilemişti.

Son zamanlardaki en kötü sel, 2010 yılında meydana geldi ve ülkenin toplam kara kütlesinin neredeyse beşte birini kapladı. Yaklaşık 2 bin kişinin öldüğü felakette 20 milyon kişi yerinden edilmişti.

İklim krizi daha kötü hale getiriyor

Haziran’dan Eylül’e kadar olan mevsimsel muson yağmurları, her yıl Güney Asya’da ölümlere ve kitlesel yer değiştirmelere neden oluyor. Ancak insan kaynaklı iklim krizi muson yağmurlarının şiddetini her geçen yıl daha fazla artırıyor ve daha düzensiz hale getiriyor.

Almanya’nın Potsdam İklim Araştırma Enstitiüsü’nden araştırmacılar tarafından yapılan bir çalışmaya göre küreselde gerçekleşen her ek ısınma derecesi muson yağışlarını yüzde 5 oranında artırıyor.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.