Kategoriler: İklim KriziManşet

Afganistan Kyoto’ya katıldı

Yazar:
Haber Merkezi

Afganistan Kyoto Prokolü’ne katılarak iklim değişikliğiyle mücadele yolunda bir adım daha attı.

Kişi başı karbon salımları yıllık 0.2 tonla oldukça düşük olan Afganistan’ın (karşılaştırma için: ABD’de 17.3 ton olan bu sayı, Afganistan’ın komşusu Pakistan’da da 0.9 ton. Türkiye’de ise 5.5 ton)  Kyoto’ya katılması, uzun süredir ciddi çatışmalar, savaş ve siyasi belirsizlikler yaşayan bir ülkenin bile iklim değişikliği konusunda adım atması açısından önemli görülüyor.

Kyoto Protokolü’ne Ek-1 olmayan ülke statüsünde katılan Afganistan, anlaşmayı 23 Haziran 2013’den itibaren yürürlüğe sokacak.

Afganistan protokole katılarak karbon salımlarında düşüş taahhüdününde bulunmayacak ancak düşük karbonlu bir ekonomiye geçiş için yol haritasını çizmesi gerekecek.

 

Afganistan'daki ekonomik büyüme oldukça hızlı olsa da ülkenin kişi başı mili geliri halen 1000 dolar civarında seyrediyor. Fotoğraf: BM

 

Öte yandan Afganistan, iklim değişikliğinden doğrudan ve ağır biçimde etkileniyor. Nüfusun önemli bir bölümünün kırsalda yaşadığı Afganistan’da toprak bozunumu, su varlıklarının hızla azalması ve kuraklık, nehirleri besleyen büyük buzulların giderek erimesi ve ülkedeki su rezervlerinin hızla azalması gibi sorunlar had safhada.

Afganistan’ın uluslararası karbon ticareti sistemine dahil olmasına ve “gelişmiş” ülkelerdeki şirketlerin Afganistan’da düşük-karbonlu yatırımlar yapmasını teşvik edecek olanak verecek olan Kyoto Protokolü ise “eksik” ve hatta “yanlış” uygulamalara sahip olduğu için başından beri eleştirilmesine rağmen, 2015’e sarkıtılan “Kyoto-sonrası” iklim müzakereleri için temel metin olarak kabul edilmeye devam ediliyor.

Dünyanın en büyük salımcılarından ABD’nin imzaladığı ama Senato’dan geçirip onaylamadığı (ing: ratification) anlaşmanın meşruluğu ve etkisi, Japonya, Yeni Zelanda ve Rusya’nın “ikinci dönem için bağlayıcı taahhütte bulunmayacaklarını, Kanada’nın da protokolden çekildiğini açıklamasıyla iyice azalmıştı.

 

(Yeşil Gazete, RTCC.org)


Önceki Haberler

Bir çocuk, deprem ve TOKİ savaşı: Terk etmeyeceğiz!

Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…

11/02/2025

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…

27/12/2024

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…

27/12/2024

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…

24/12/2024

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…

16/12/2024

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…

15/12/2024