İklim KriziManşetTürkiye

Adil Tek: Dünyanın enerji problemi çözülmeden küresel iklim değişikliği çözülmez

0

Kuraklık, iklim değişikliği ve yağışlarla ilgili değerlendirmelerde bulunan Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Meteoroloji Laboratuvarı Başkanı Adil Tek, iklim değişikliğinin aslında dünyanın enerji problemi olduğunu belirterek bu sorunun çözülmeden küresel iklim değişikliğine çözüm bulunamayacağını belirtti.

Türkiye’deki yağışlara da dikkat çeken Tek, “Pasifik ısındığı zaman bizde kuraklık oluyor, Pasifik soğuduğu zaman bizde yağışlar biraz daha artmaya başlıyor. Geçtiğimiz yaz ülkemiz ‘El Nino’ dönemindeydi. Pasifik’te sıcak sular vardı, o dönemde bizde kuraklık kendisi gösterdi. Yavaş yavaş ‘El Nino’ periyodundan çıkıyoruz, ‘La Nina’ periyoduna giriliyor. ‘La Nina’ periyoduna girildiğinde yağışlar başlamış vaziyette.” dedi.

Üç ay yağışlar ortalama ve üzerinde seyredecek

AA’dan Lale Bildirici‘nin haberine göre, Adil Tek önümüzdeki günlerde devam edecek yağışların ocak ayı sonuna kadar ülkenin önce batı, sonra doğu ve orta kesimlerinde etkisini göstereceğini belirterek şunları söyledi:

Mart, nisan ve mayıs aylarında, yağışlar ortalama ve üzerlerinde gözüküyor. Burada yağışların karakteri önem kazanıyor. Dönem dönem kuraklık yaşıyoruz ve bundan sonra da yaşayacağız. Kullanma suyunun sadece yağışlara bağlı olarak çözülmeye çalışılması çok doğru bir yaklaşım değil. İstanbul’daki baraj havzaları topladığımızda kentin 200 günlük suyuna yetiyor. Çözümlerden biri de belli belli metrekare üzerinde alanları olan yerlerde sarnıçlar kurulması.”

Fotoğraf: DHA

Tek, su tasarrufunun kuraklık döneminde tek başına yeterli olamayacağını, nüfus artışıyla birlikte su kaynaklarının çeşitlendirilmesi gerektiğini de vurguladı.

‘Kurak süreçleri yaşamaya devam edeceğiz’

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Meteoroloji Laboratuvarı Başkanı Adil Tek, kurak süreçlerin tekrar yaşanacağına dikkat çekerek şunları ifade etti:

Ocağın ikinci periyodunda kuzeyden akımlar gelmeye başladı. Bu ayda gelmeye başlayan yağışlarla birlikte İstanbul’daki baraj doluluk oranları yüzde 30’ların üzerine çıktı. Ocak ayı sonuna kadar yine yağışlı sistemler gelecek. Önümüzdeki yağışlarla İstanbul barajlarındaki doluluk oranının yüzde 40’lara kadar ulaşacağını düşünüyoruz. Kurak süreçleri ülkemizde yaşamaya devam edeceğiz.”

Adil Tek, normal yağışın sızma denilen yeraltı sularının beslenmesine çok faydası olmadığını, kar yağışının barajların doluluk oranını daha çabuk artırdığını söyledi.

Yağışların karakteri değişiyor

Adil Tek, “Yağışlar bir anda kuvvetli bir şekilde düşüyor, sel oluyor ve gidiyor, bir faydası olmuyor. Bu durum da küresel iklimin önemli göstergelerinden bir tanesidir” diyerek yağışların karakterinin giderek değiştiğini kaydetti. Tek, yağışların miktarının arttığını ancak bununla birlikte yağışlı gün sayısının azaldığını da ekledi.

Bireysel tedbir alınamıyor

Adil Tek, dünyadaki doğal afetler sıralamasında ilk sırada meteorolojik karekterli doğal afetler olduğunu şöyle hatırlattı:

Deprem çok büyük bir felakettir fakat depreme dayanıklı bina tercih ederseniz depremden bireysel olarak korunabilirsiniz. Meteorolojik karakterli doğal afetlerde ise tek başınıza bireysel tedbir alamıyorsunuz. Dünyadaki doğal afetler sıralamasında deprem dördüncü sırada geliyor. İlk sırada meteorolojik karakterli olan doğal afetler, sıcak hava dalgaları, sel su baskınları ve fırtına olayları var.”

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.