Kültür-SanatManşet

Adatepe Taşmektep yaza hazır

0

Kaz Dağlarında yer alan Adatepe Köyü’nde terk edilmiş İlkokul binasında 1999 yılından bu yana yaz aylarında düzenlenen Taşmektep Seminerlerinin bu yazki programı belli oldu.turşu

Taşmektep seminerlerinde felsefeden tarihe, bilimden sanata, seramik yapmaktan köylüler ile erişte, ekmek, peynir yapmaya kadar onlarca değişik konuda, konusunu en iyi bilenlerle binlerce katılımcı seminerler ve atölye çalışmaları için bir araya geliyor.

Adatepe Taşmektep bilginin olabilecek en demokratik biçimde değişimi için bir olanak yaratırken yeni deneyimler ve dostluklar için de bir alternatif oluşturmayı hedefliyor.

Bu seneki programın öne çıkan başlıkları şunlar:

■Deneyimli müzik, ses ve hareket eğitmeni Tugay Başar ile 10 – 13 Temmuz 2014’de RİTİM Atölyesi: Hareket, Ses ve Ritmin Bedende Buluşması üzerine bir yolculuk yapılacak programda doğaçlamaya adım adım yaklaşılırken bedenler enstrüman olarak kullanılacak. Atölyenin sonunda katılımcılar ve izleyiciler ile birlikte bir performans planlanıyor.
■Dinler Tarihi konusunda sayılı uzmanlardan birisi olan Kürşad Demirci 17 – 20 Temmuz 2014’de İslam Tarihinde Heterodokslar, Zındıklar Ve Zındıklık konulu seminerinde İslam tarihinin siyasal ve sosyal temelleri, İslamda geleneksel ve marjinal ekoller üzerine yapılmış tartışmalar, Heterodoks akımlar, Gnostisizm, marjinal gruplar, zencler, hürremiler ve diğerleri hakkında pek çok ayrıntıyı tartışacak.
■Harvard Üniversitesi Öğretim Üyesi Türkolog Gönül Tekin 2-3 Ağustos 2014’de Anadolu topraklarının en eski uygarlıklarından birinden yola çıkacak ve Sümerde Başlayan Bir Aşk Hikayesi: Temmuz ve İştar konulu seminerinde Sümer Uygarlığı’ndaki Temmuz ve İştar ile başlayan bir aşk hikayesinin Roma uygarlığına, on yedinci yüzyıl İngiltere’sinde Shakespeare metinlerine ve Yakın Doğu edebiyatında Leyla ve Mecnun’a uzanan yolunun ayrıntılarını konuşacak.
■Sahne ve kostüm tasarımcısı Çağla Ormanlar Ok, sanatçı Sevinç Altan, sanat tarihçi Zerrin İren Boynudelik 28 – 31 Ağustos 2014’de Beden Ve Giysi Hakkında “Her Şey” Üzerine Bir Atölye’de, Beden, onunla buluşan giysiler ve ne giyeceğimizin kararını veren moda üzerinden, teorik ve tarihsel bir okuma yapılarak, kadın hareketleri, toplumsal dönüşümler, tüketim toplumuna dair tespitler, toplumsal cinsiyet modelleri ve problemleri ve daha birçok soruya yanıt arayacak, katılımcı sanat pratiği üzerinden giysi yenileme/dönüştürme yapacaklar. Yeni soruları ya da cevapları, eski giysileri, kullanılmayan düğmeleri ve kumaşları olan kadın ve erkekleri bekliyorlar. Atölye sırasında kullanılacak basit dikiş malzemeleri, kazan, kumaş boyaları, dikiş makineleri ve bazı fikirler mevcut.
ekmekBuğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği, Bayramiç Yeniköy Kazdağları Ekolojik Yaşam ve Tohum Derneği ve Adatepe Köylüleri ile birlikte 4 – 7 Eylül 2014’de bu yıl ikincisi düzenlenecek olan Ekmek yapımı ve kışa hazırlık atölyesinde Bayramiç’den gelen organik buğday ile yapılan ekmekler yerel taş fırınlarda pişecek, Kazdağları’nda dolaşan köy keçilerinin sütü şirden ile mayalanarak peynire dönüşecek, meşhur Çanakkale tarla domatesinden domates salçası, Adatepeli kadınlar ile birlikte biber salçası, erişte ve tarhana yapılıp kış için evlere götürülecek. Köyde yaşayan Burhan şarabın, Mustafa turşunun şarapsırlarını paylaşacak.

Adatepe Taşmektep’de film geceleri

Taşmektep’de bu yıl ilk defa yazlık sinema kuruluyor. 9 Temmuz’dan itibaren her Çarşamba saat 21 00’de film başlayacak. Yerli, yabancı, komedi, dram pek çok film var. Çekirdek getirmek serbest. Çaylar şirketten. Adatepe Taşmektep film gecelerinde gösterimler ücretsiz.

Ayrıntılı Bilgi için web sayfasını ziyaret edebilirsiniz www.tasmektep.com

Yeşil Gazete

You may also like

Comments

Comments are closed.