Türkiyeİklim KriziManşet

Adana’da son 56 yılın en şiddetli yağışı

0

Adana’da dört gündür etkisini sürdüren sağanak yağmur sonucunda bazı sulama kanalları taştı; caddeler, sokaklar ve tarım arazileri su altında kaldı.  Kent merkezindeki çeşitli mahallelerde de su baskınları yaşandı.

Son 56 yılın en yüksek yağışı

Meteoroloji metrekareye düşen 147 kilogramlık yağışın son 56 yılın en yüksek miktarı olduğunu açıkladı. 1963 yılından itibaren tutulan yağış grafiklerine göre Adana’da aralık ayı yağış ortalaması 121 kilogram oldu. Bugüne kadarki en yüksek yağış ise 22 Eylül 2015’te 129 kilogram yağış ile görülmüştü. Yıllık yağış ortalamasının, 648 kilogram olduğu ilde, son iki günde merkez ilçelerde metrekareye ortalama 249 kilogram yağış düştüğü kaydedildi.

Kriz merkezi kuruldu

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün öncesinde “turuncu uyarı” yayınladığı sağanağın sebep olduğu sele karşı Adana Valisi Mahmut Demirtaş başkanlığında kriz merkezi oluşturuldu. İlgili tüm kamu kurumu temsilcileri ve yerel yöneticilerin katılımıyla oluşturulan 3 komisyonda, hızlı kararlar alınıp olaylara müdahale edilmesi için gerekli işlemler yapıldı..

Kurum: Vatandaşlarımızın yaralarını saracağız

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum yaşanan sel felaketi üzerine sosyal medyada paylaşım yaptı. Kurum açıklamasında, “ Adana’da yoğun yağış nedeniyle meydana gelen selin ardından hasar gören binalarda Valiliğimiz koordinesinde bütün ekiplerimiz tespit çalışmalarını sürdürmektedir. En kısa sürede vatandaşlarımızın yaralarını saracağız. Tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum” dedi.

İklim krizi şu anda yaşanıyor

Son yıllarda iklim krizinin sebep olduğu aşırı yağışlar Türkiye’yi de etkisi altına aldı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü kayıtlarına göre 2018 yılında 2018 yılında toplamda 331 sel olay yaşandı. Böylece 2018 yılı 1940 yılından bu zamana kadar sel afetinin en fazla görüldüğü yıl oldu. Kayıtlar, 2000’li yıllardan itibaren sel olaylarında ciddi artışlar görüldüğünü ortaya koyuyor.

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.