LGBTİ+ManşetTürkiye

Adana ve Eskişehir Onur Yürüyüşleri’nde 36 gözaltı: Gettolara sıkıştırırız sandığınız LGBTİ+lar şehrin her yerinde

0
Fotorğaf: KaosGL

Eskişehir ve Adana‘da gerçekleştirilen Onur Yürüyüşleri’nde avukatlar da dahil 32 kişi işkenceyle gözaltına alındı.

Dün (9 Temmuz) Eskişehir’de 3. Onur Yürüyüşü için Hasan Polatkan Kültür Merkezi önünde saat 14:00’da bir araya gelen LGBTİ+ aktivistlerin anayasal hakkını kullanması polis tarafından zor kullanılarak engellendi. Polis Eskişehir LGBTİ+ Onur Yürüyüşü’ne katılan 18 kişiyi gözaltına aldı.

KaosGL‘nin aktardığına göre; Adana’da ise dün 2. Adana Onur Yürüyüşü gerçekleştirildi. Yürüyüşte polis, Anayasal hakkını kullanmak isteyen LGBTİ+ aktivisti işkenceyle gözaltına aldı. Adana’da gözaltına alınan 18 kişinin 3’ü avukat. 18 kişi gece saatlerinde serbest bırakıldı.

Adana Valiliği 7 Temmuz Cuma günü web sitesinden yayımladığı duyuruyla “kamu düzeni ve genel ahlakı bozucu nitelikte yapılacak hür türlü eylem ve etkinlikler”i 10 Temmuz’a dek yasakladığını duyurdu. Polis dün Adana’da bir araya gelen LGBTİ+ aktivistlerinin basın açıklaması okunmasını engelledi.

‘Gettolara sıkıştırırız sandığınız LGBTİ+lar varoşlardan çıktı’

Eskişehir’de ise gözaltına alınan LGBTİ+ aktivistlerin serbest bırakılması için basın açıklaması yapan Eskişehir Pride, anayasal hakkını kullanmak için alanda olan LGBTİ+’ları korumakla yükümlü olduğu halde onları gözaltına alan polise şöyle seslendi:

“Onur Yürüyüşü’müzü engellemeye çalışan Eskişehir Valiliği‘ne, bizlerin güvenliğini sağlamakla görevli olan kolluk kuvvetlerini bize şiddet uygulamakla görevlendiren Ali Yerlikaya‘ya, toplanmamıza bile tahammülü olmayan Eskişehir polisine sesleniyoruz! Gözaltındaki arkadaşlarımızı derhal serbest bırakın! Hiçbir baskı LGBTİ+ları eşit yurttaşlık mücadelesinden alıkoyamaz. Gettolara sıkıştırırız sandığınız LGBTİ+lar varoşlardan çıktı, şehrin her yerinde yürüyor! Yeryüzünden gökyüzüne mücadele büyüyor!”

Eskişehir Onur Yürüyüşü’nde polisin engellemesi nedeniyle okunamayan basın açıklaması ise şöyle:

“6 Şubat’ta meydana gelen depremde kaybettiğimiz yüzbinlerce vatandaşımızın yasını hala tutuyoruz. Sorumluları koltuklarında oturmaya devam ederken kaybettiğimiz yakınlarımızın hesabını sormaya devam ediyoruz! Rant, talan ve yağma ile kentlerimizi üç beş kuruş uğruna birilerine peşkeş çeken iktidar, kaybettiğimiz yakınlarımızın üzerine kâr hırsıyla binalar dikecek. Biliyoruz ki tüm bu rant, talan ve yağma hafızamızı yitirmemiz için nafile çabadır. Unutmayacağız! Öldürdüğünüz yüzbinlerce arkadaşımızın hesabını vereceksiniz!

Bugün burada varoluş mücadelemizi Eskişehir sokaklarından bir kez daha haykırmak için toplandık. Eskişehir valiliğinin’Genel ahlak ve kamu güvenliği’ diyerek 30 gün süre ile yasaklamaya çalıştığı Onur Haftası’nın yasaklanamayacağını, LGBTİ+’ların ve kadınların hayatlarına kasteden homofobik, transfobik, kadın düşmanı politikaları kabul etmediğimizi haykırıyoruz!”

‘Gettolar değil, tüm kent bizim’

“Bizleri gettolara sıkıştırmaya çalışanlara inat gettolar değil tüm kent bizim diyoruz. Kampüslerden sokaklara varoluş mücadelemizi büyütüyoruz! AKP iktidarının 90’larda ki faşist cuntanın mirasçısı olduğunu biliyoruz. Devlet-çete işbirliği ile Bayram Sokak’ta, Bornova Sokak’ta evlerinden sürgün edilmeye çalışılan transları görmeyenlere de öfkemiz ve isyanımız büyüyor.

Hükümet her bir nefret söylemiyle anayasayı açıkça ihlal ediyor, eşit yurttaşlık ilkesini çiğniyor. Bugün oturduğunuz o koltuklar üzerinden kesilen ahkamınız yarın o koltuklardan indiğinizde sizleri yargılanmaktan kurtaramayacak. Barışın yolunu ilmek ilmek örmeye devam ettiğimiz süreçte sizleri uyarmayı kendimize borç biliyoruz. Bulunduğunuz konumların gerekliliği olarak yapılması gereken baskı, yasak ve şiddet değil, Anayasanın ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin gereğini yerine getirmektir.

Baskı şiddet ahlaksa biz ahlaksızız.”

More in LGBTİ+

You may also like

Comments

Comments are closed.