ManşetTarım-Gıda

Adalar bölgesi için güzel haber!

0

1380 sayılı Su Ürünleri Kanunu’nun eki olarak 2016-2020 yılları arasında yürürlükte kalması beklenen 4/1 numaralı tebliğ için düzenlenen istişare toplantısı ilk yarıyı kapattı. Toplantı Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı kampüsünde gerçekleşiyor. Öğle yemeğinde temas kurduğumuz katılımcılardan edindiğimiz bilgiye göre, toplantının sabahki gündeminde Adalar bölgesi ve derinlik yasakları tartışılmış.

İstanbul Boğazı’nın güney ucunda ve bir kuluçkahane olarak değeri hemen her akademisyen tarafından ısrarla vurgulanan Marmara denizinin birleştiği noktada yer alan İstanbul Adalar bölgesi; barındırdığı mercanları ve çok renkli sucul hayatı ile bir mera görevi görüyor. Karadeniz’den Marmara’ya göç eden balıkların önemli bir kısmının, fırsat verilirse, Adalar bölgesinde yurtladıkları ve bereketli bir sucul hayatı destekledikleri ifade ediliyor. Bu sebeple de avcıların göz bebeği durumunda.

29

Akademisyenlerin ve yerel yönetimin öncülüğünde, uzun süren bir gayret ve takip neticesinde, İstanbul Adalar bölgesine 2012 yılında 3/1 numaralı tebliğ ile bir avlanma yasağı getirilmişti.  Ancak bu getirilen av yasağı akademisyenlerin önerdiği genişlikte bir alanı içine almadığı gibi, denetim zaafı nedeniyle de gerçek manada başarılı bir uygulama olamadı. Özellikle 2014-2015 avcılık sezonunda defalarca kez ihlal edildi ve bir Sahil Güvenlik denetçisi ile bir gırgır reisinin münakaşası, adli kovuşturmaya sebebiyet vermesi sebebiyle, kamuoyuna da yansıdı.

Edindiğimiz duyumlar, bugün Ankara’da gerçekleşen istişare toplantısında birlik başkanlarının Adalar bölgesinde yasakları genişletme yönünde uzlaştıklarını ve bu genişlemenin sadece bölge değil av araçlarında da seçicilik olarak tebliğde yer alacağı şeklinde. Yani, eğer tebliğ bugün istişarede üzerine anlaşıldığı şekilde imzaya gider ve GTH Bakanı Faruk Çelik tarafından da imzalanırsa, bu son derece özel merada sadece ve sadece olta ile avcılık yapılabilecek, gırgır trol gibi baskı yaratan av araçlarının yanı sıra serpme ağlar dahil hiç bir ağ kullanımına müsade edilmeyecek.

24 metre kararında devam

1380 sayılı Su Ürünleri Kanunu’nun ek olarak ve 2016-2020 yılları arasında yürürlükte kalması beklenen 4/1 numaralı tebliğ için gerçekleşen istişare toplantısının sabah oturumunda ele alınan konulardan bir diğeri de derinlik yasakları idi. 3/1 numaralı tebliğde 18 metre olan derinlik yasağının 24 metreye çıkartılması İstanbul ve Karadeniz gırgır reislerinin itirazına sebep olmuştu. Bakanlık yetkilileri 24 metrenin ilerleyen dönemde kademeli bir şekilde 50 metreye çıkartılacağını vurgulamış ve 2012-2016 tebliğ döneminde bu karardan bir geri adım atmamışlardı. Edindiğimiz duyumlara göre bu boy yasağında bir değişiklik olmayacak. Eğer GTH Bakanı Çelik tarafından da imzalanırsa 4/1 numaralı tebliğ döneminde de gırgır ağları ile avcılık 24 metreden sığ sularda yapılamayacak.

Öğleden sonraki oturumda tarafların lüferde avlanma boyu ve dalyanların av mevsimine dair önerileri tartışması bekleniyor.

Gelişmeleri ileteceğiz.

(Yeşil Gazete)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.