Ada devletleri iklim bilimi için çabalıyor

12 Kasım 2013’de SciDev.Net‘ te yayınlanan yazıyı, Yeşil Gazete gönüllü çevirmenlerinden Zeliha Yıldırım‘ ın çevirisiyle sunuyoruz.

***

Pasifik Okyanusu’nu çevreleyen küçük ada devletleri için küresel iklim değişikliğini anlamak çok daha büyük bir önem arz ediyor.

Varşova’da düzenlenen İklim Değişikliği Zirvesi’ nin 19. yıllık toplantısında bugün BM Çerçeve Sözleşmesinin bir yan etkinliği sırasında delegelere verilen mesaj buydu.

Fiji ve Samoa’ dan gelen delegeler kendi uluslarının bölgelerinde hayati iklim incelemelerde bulunmak için gerekli desteği alamadığına inanıyor.

Samoa heyetinden klimatoloji danışmanı Neville Koop’un konuşmasındaki sözleri şu şekilde;

“Isının %90’a kadarlık kısmının okyanuslar tarafından emildiği düşünüldüğünde atmosferin nasıl değişeceğini anlamanın yolu okyanusların davranışlarını anlamaktan geçiyor.”

“800 kilometrekarelik yani Avrupa’ nın yarısı kadarlık bir alana yayılan mercan resiflerine sahip olan Kiribati adası gibi Pasifik ülkeleri göz önüne alındığında gözlemsel kapasitesi düşük olan bu ada devletlerinin küresel anlamda büyük bir veri kaybı oluşturduğu ortadadır.”

“Okyanus ve yüksek irtifa ölçümlerinin daha iyi yapılmasının yanı sıra yağış ve atmosferik basınç gibi temel ölçümlerin yapılması daha gerçekçi iklim modelleri oluşturmak için çok önemlidir.”

“Ayrıca, El Nino Güney Salınımları gibi hava sistemleri periyodik olarak Pasifik Okyanusu’nun sularını ısıtıyor. Bu durum Asya, Afrika ve Amerika genelinde iklimi etkiliyor. Bu nedenle doğru gözlemler gelecek değişiklikleri tahmin etmek için gereklidir.”

“Ancak genellikle on binlere ulaşan nüfusa sahip bu ülkelerin meteoroloji kuruluşları tek başına bu önemli görevi yerine getirmek için asla umut vaat edemeyecektir.”

“Birleşik Krallık gibi bazı hükümetler, zaten Pasifik gözlemsel kapasite artırmak için çalışıyor ancak ortak uluslararası çaba ile bu boşlukları doldurmamız gerekmektedir.”

Fiji heyeti temsilcisi Elizabeth Holland, bu bölgede kapasite oluşturmanın önemini merkeze alarak  sürdürdüğü konuşmasında sistematik gözlemler için finansman eksikliğinin sadece Pasifik’in sorunu olmadığını bu durumun tüm dünya için geçerli olduğunu ancak özellikle gelişmekte olan ülkeler için daha zor olduğunu sözlerine ekledi.

 

Yeşil Gazete için çeviren: Zeliha Yıldırım

Yazının özgün hali

(SciDev.Net., Yeşil Gazete)

 

Zeliha Yıldırım
Zeliha Yıldırım

Mart 2013’den sonra ekibe dahil olan Zeliha; ekoloji, iklim değişikliği, enerji konularında çeviri yaparak ve sokak sanatı üzerine yazılar yazarak gazeteye katkı sunmaktadır. [email protected]

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

[COP29] Zirvenin sonuç taslağı metnine tepkiler yağıyor: Boş kağıda imza istiyorlar

Bakü'deki iklim zirvesinde sona yaklaşılırken COP29 Başkanlığı'nın yayımladığı nihai metnin taslağında iklim finansmanı'nın karşısına 'X' ifadesinin konulması büyük tepki topladı.

[İklim Masası] Toplumun yüzde 79’u iklim değişikliği ile daha güçlü mücadele istiyor

Türkiye halkının yüzde 64'ü iklim değişikliğini günümüzün en önemli sorunu olarak tanımlıyor. Toplumun büyük kesimine göre ise Ankara’nın iklim politikaları yetersiz.

350 hak aktivisti ve sanatçıdan AYM’ye mektup: Katliam Yasası’nı bir an önce iptal edin!

Katliam Yasası'nı esastan görüşecek AYM'ye açık bir mektup yayımlayan 350 hak savunucusu, yasanın bir an önce gündeme alınmasını ve iptalini talep etti.

[COP29] Türkiye’nin iklim politikaları performansı bu yıl da ‘düşük’

Bu yılki İklim Değişikliği Performans Endeksi'nde 53'üncü sırada yer alan Türkiye’de yenilenebilir enerji kapasitesi artarken, bunun fosil yakıtları ikame etmediği vurgulanıyor.

[COP29] 25 ülke ve AB’den ‘Yeni kömüre hayır’ eylem çağrısı

Avustralya'nın 'eylem çağrısı'na ilk yanıt veren ülke olmasının ardından OECD ülkeleri içerisinde yeni kömür santrali inşa eden sadece Türkiye ve Japonya kaldı.

EN ÇOK OKUNANLAR