İklim KriziManşet

‘Acil önlem alınmazsa küresel ısınma, 1.6 trilyonluk iş gücü kaybına neden olacak’

0

Nature Communications Dergisi‘nde bugün yayımlanan makaleye göre,  küresel ısınmada yaşanacak her ek artış, işgücü kayıplarında katlanarak artan sonuçlar yaratıyor. 

İnsan vücudunun dayanabileceği sıcaklık ve nem kombinasyonlarının fizyolojik sınırları bulunuyor.

Makaleye göre, günümüzde dünya genelinde işçilerin maruz kaldığı sıcaklık koşulları, her yıl yaklaşık 280 ilâ 311 milyar dolar arasında kayıp yaşanmasına yol açıyor. Küresel ısınmanın sanayi devrimi öncesindeki seviyesine kıyasla yaklaşık 3°C ısınmasıyla, finansal kaybın beş kattan fazla artacağı ve 1,6 trilyon dolara ulaşacağı tahmin ediliyor.

‘Sabah saatleri bile hızla ısınıyor’

Her bir derecelik ısınma, işgücü verimliliğinde doğrusal değil katlanarak artan kayıplar yaratıyor. Örneğin, 12 saatlik bir iş gününde kaybedilen işgücü saati, son 42 yılda her 1°C için yaklaşık 101 milyar saat iken, bu ısınmaya ek 2°C’lik artış kaydedilmesi durumunda her bir derece için 197 milyar saatlik (+/-11 milyar saat) iş kaybı yaratacağı tahmin ediliyor.

İstanbul için nemli sıcaklğın artışı ve işgücü kaybı şöyle:

Çalışma, emek yoğun işlerin günün daha serin saatlerinde gerçekleştirmenin etkinliğini irdeleyen ilk analiz. Mevcut durumda, günün en sıcak üç saatinde ağır işlerin gerçekleşmesini önlemek, üretkenlik kayıplarının yaklaşık %30’unu telafi edebilme potansiyeli taşıyor. Ancak bu durum, sıcak ve nemli havalarda işçilerin uykusunun yetersiz olabilmesi nedeniyle başka sorunlara yol açabilir.

Araştırmayı gerçekleştiren Duke Üniversitesi’nden Dr. Luke Parsons, çalışmalarına ilişkin şunları söyledi:

“Günümüzde birçok işçi öğleden sonra havanın çok sıcak olması sebebiyle çalışmalarına ara veriyor. Sabahın erken saatlerindeki zaman diliminin konforlu şekilde çalışabilmek için yeterince serin şekilde seyredeceğini düşünüyordum. Ancak günün en serin saatlerinin dahi bu hızda ısınması karşısında oldukça şaşırdım”

Hindistan, Çin, Pakistan, Endonezya en riskli ülkeler

Dünyanın şimdiden bir asır öncesine kıyasla 1 derece ısındığını hatırlatan Parsons, bu artışın işçilerin çalışma koşullarını olumsuz etkilediğini kaydetti:

“Her bir derecelik sıcaklık artışı, insanların kendilerini ve içinde bulundukları toplumları güvenli şekilde destekleme kapasitelerini sınırlandırıyor. Bunun yanı sıra, tarım ve inşaat gibi sektörlerdeki iş kollarındaki faaliyetler, yaz aylarında dünyanın pek çok bölgesinde neredeyse olanaksız hale gelecek.”

Bilim insanları, mevcut ve gelecekte yaşanması öngörülen işgücü kayıplarını hesaplarken, gözleme dayalı meteorolojik veriler ile iklim modellerinde yer alan projeksiyonları harmanladı.

Duke Üniversitesi’nden araştırmayla ilgili yapılan açıklamada da  bu durumdan en olumsuz etkilenecek kesimlerin Asya, Orta Doğu, Afrika ve Batı Pasifik‘te yer alan tropikal ve subtropikal bölgelerdeki işçiler olacağını belirtildi.

Luke Parsons,  “Ne yazık ki, günümüzde yaşanan ve gelecekte yaşanacak işgücü kayıplarından en çok etkilenen ülkelerin ve insanların çoğu, sera gazı emisyonlarının önemli bölümünden sorumlu değil” ifadelerini kullandı.

Küresel ortalama sıcaklık artışının 1oC ile sınırlandığı durumda, yoğun emek gerektiren iş kollarının sabahın erken saatlerinde gerçekleştirilmesiyle, işgücü verimliliğindeki kayıpların büyük bölümünün önleneceğini belirten Parsons,  ısınmanın  1°C’yi aşması durumda, bu önlemlerin hayata geçmesinin oldukça zor olacağına dikkat çekti.

Analiz, işgücü kaybının en fazla yaşanacağını ülkelerin, nüfusun önemli bölümünün açık hava koşullarında faaliyet gösterdiği Hindistan, Çin, Pakistan ve Endonezya olacağını öngörüyor. Ancak kişi başına yaşanacak kayıplarda daha az nüfuslu 14 ülkenin daha fazla ekonomik kayıp yaşaması öngörülüyor. Bu ülkeler arasında Bangladeş, Tayland, Gambiya, Senegal, Kamboçya, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Katar, Bruney, Gana, Togo, Benin, Sri Lanka ve Nauru yer alıyor.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.