Kategoriler: KadınManşetTürkiye

Abdulkadir Selvi: Adli Tıp ‘Pınar Gültekin canlıyken yakılmış olabilir’ dedi

Hürriyet Gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi, Muğla’da katledilen üniversite öğrencisi Pınar Gültekin‘in ölümü için hazırlanan adli tıp raporunu köşesinde paylaştı. 

Selvi, raporda Pınar Gültekin’in diri diri yakılmış olabileceğinin ifade edildiğini dile getirdi.

Rapordaki ifadeler

Abdulkadir Selvi, raporda yazılanlarla ilgili şu ifadeleri kullandı:

Pınar Gültekin davasının görüldüğü Muğla 3. Ağır Ceza Mahkemesi’ne ulaşan Adli Tıp Kurumu raporu 30 Ekim 2020 tarihini taşıyor. Prof. Dr. İbrahim Üzün’ün başkanlığında hazırlanan raporun sonuç bölümünde, ‘Kişinin ölümünün boyna basıya bağlı mekanik asfiksi sonucu meydana gelmiş olabileceği gibi boyna bası eylemi sonrası kişi yaşıyor iken yakılmasına bağlı da ölümün meydana gelmiş olabileceği, mevcut verilerle bu mekanizmalar arasında tıbben ayrım yapılamadığı’ tespitine yer veriliyor.

Ben bu ‘Asfiksi sonucu ölüm’ ifadesiyle Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının Karşıyaka Mezarlığı’ndaki ölüm kayıtlarını incelerken karşılaşmış ve irkilmiştim. Bir de bu olayda karşıma çıktı.”

‘İfadeyle rapor arasında çelişki var’

Selvi, Adli Tıp Kurumu 1. İhtisas Kurulu tarafından hazırlanan rapordaki ifadelerle ilgili başka bir hekimden görüş aldığını şöyle anlattı:

Birinci İhtisas Dairesi’nin raporunu saygın bir bilirkişi olan Prof. Dr. Hakan Kar’a sordum. ‘Birinci İhtisas Dairesi’nin raporunda Pınar Gültekin’in boğularak öldürüldüğü yer alıyor. Ama asıl önemli olan nokta şu ki Adli Tıp cesedin yakılmasına rağmen boynunda kırık ve kanama tespit etmiş. Raporda, Pınar Gültekin boğulma sırasında mı ölmüş yoksa boğulmadan sonra canlı olarak yakılması üzerine mi ölmüş, o tespit edilememiştir’ deniliyor ki bu çok önemli bir nokta’ dedi.

Metin Can Avcı ifadesinde, Pınar Gültekin’in kendisine bıçak çektiğini, bunun üzerine ona yumruk vurduğunu, boğazını sıktığını daha sonra nefes alamadığını fark ettiğini söylüyor. Halatı ise cesedi varile yerleştirmek için kullandığını anlatıyor.

Burada çelişkiler var. Çünkü Adli Tıp Kurumu’nun tespitinde ‘urgan halat’ın Pınar Gültekin’in boynuna 6 kez dolandığı ve araya parmak sokamayacak kadar sıkı olduğu tespitine yer veriliyor. Adli Tıp raporunda iple boğma üzerinde durulmuyor ama bu noktanın aydınlatılması gerekiyor.

Ayrıca Cumhuriyet Savcılığı’nın olay yerinde yapılan incelemesinde Pınar Gültekin’e ait bıçaktan söz edilmiyor.”

Pazartesi günü, Pınar Gültekin’in katledilmesiyle ilgili Muğla 3. Ağır Ceza Mahkemesi‘nde tutuklu sanık Cemal Metin Avcı ve tutuksuz yargılanan kardeşi Mertcan Avcı’nın yargılandığı davanın dördüncü duruşması görülmüştü.

Ne olmuştu?

Pınar Gültekin, aynı gün içerisinde Sibel Gültekin ile telefonla görüştükten sonra bir daha kendisinden haber alınamamıştı. Ailesi, genç kadın için Akyaka Jandarma Komutanlığı‘na kayıp ihbarında bulunmuştu. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi İktisat Bölümü öğrencisi Pınar Gültekin, 16 Temmuz’da Menteşe ilçesindeki alışveriş merkezine gitmek için evinden ayrılmıştı.

Yaklaşık beş gün sonra Pınar’ın cesedi Menteşe ilçesinde ormanlık alanda bulundu. Cemal Metin Avcı isimli erkek gözaltına alındı ve suçunu itiraf etti.