Dünya

ABD’nin yeni başkanı Joe Biden’ın enerji ve çevre ekibi belli olmaya başladı

Amerika Birleşik Devletleri‘nin seçilen yeni başkanı Joe Biden‘ın enerji ve çevre ekibindeki üst düzey pozisyonlara hangi isimlerin dahil olacağının bu hafta açıklanması bekleniyor.

New York Times’ın haberine göre, Biden, iklim değişikliği konusunda kıdemli danışman pozisyonuna Çevre Koruma Ajansı’nın eski yöneticisi Gina McCarthy‘i, enerji departmanının başına ise eski Michigan valisi Jennifer Granholm‘u atayacak.

Obama yönetiminde Çevre Koruma Ajansı’na liderlik eden Gina McCarthy, küresel ısınmayı durdurabilmek için konulan önemli kuralların mimarıydı. Yeni görevinde, federal hükümet genelinde yerel iklim değişikliği politikalarını koordine etmekten sorumlu olması bekleniyor.

Fotoğraf: SAUL LOEB/AFP

McCarthy’nin yardımcısı ise New York Eyaleti Enerji ve Çevre Bakan yardımcısı Ali Zaidi olacak. Zaidi, Obama yönetimi sırasında Yönetim ve Bütçe Ofisinde görev yapmıştı. Burada iklim değişikliği politikalarını koordine etmeye ve yürürlüğe koymaya yardımcı oldu. Joe Biden’ın kampanyasında da iklim değişikliği konusunda en etkili danışmandı.

McCarthy, yeni pozisyonunda ABD Çevre Koruma Kurumu‘ndaki (E.P.A) emisyon kuralları gibi iklim politikalarını yürürlüğe koymak için federal hükümetteki ajans başkanlarını yönlendirme yetkisine sahip olacak.

EPA başındaki isim belli değil

Ancak, ABD Çevre Koruma Kurumu’nun başında kimin olacağı henüz belli değil. Biden’ın ilk tercihi Kaliforniya’da iklim değişikliğine karşı başarılı politikalarıyla bilinen  Mary D. Nichols oldu. Fakat liberal aktivistler, Biden’ın çevre politikasındaki ırksal eşitsizlikleri gidermek için yeterince çabalamadığını iddia ettiler.

EPA’ya liderlik etmesi için düşünülen isimler arasında hukuk profesörü olan New York Üniversitesi Hukuk Fakültesi eski dekanı Richard L. Revesz, şu anda Kuzey Karolina Çevre Kalitesi Departmanı başkanı olarak görev yapan Michael S. Regan ve Los Angeles belediye başkanı Eric Garcetti var.

Ancak, kuruma kimin liderlik edeceğinin belli olması Noel sonrasını bulabilir. Bu kişi, ABD Başkanı Donald Trump‘ın geri çekildiği iklim değişikliğiyle mücadele ve çevresel düzenleme konularını eski haline getirmek için oluşturulacak kampanyanın merkezinde yer alacak.

Salı günü, Biden eski Demokrat cumhurbaşkanı adayı ve eski South Bend Belediye başkanı Pete Buttigieg‘i Ulaştırma Bakanlığı görevi için seçti. Biden, elektrikli araçları teşvik etmek için politikaları zorluyor.