DünyaKadınManşetSivil Toplum

Biden ilk ABD yerlisi ve LGBTİ bakanı görevlendirmeye hazırlanıyor

0

ABD basınında yer alan haberlere göre Joe Biden, başkanlık yarışından çekilen ve kendisine destek veren eski South Bend Belediye Başkanı Pete Buttigieg‘i Ulaştırma Bakanlığı görevi için seçti. Buttigieg, ABD Senatosu’nda onaylanması durumunda ilk LGBTİ bakan olacak.

Kabinede yer almak istediği konuşulan Buttigieg, ABD’nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilciliği görevine gelmek istiyordu ancak Biden, bu göreve 35 yıl boyunca ABD Dışişleri Bakanlığı’nda kariyer diplomatı olarak görev yapan siyah bir kadın olan,  Linda Thomas Greenfield‘i getireceğini açıklamıştı.

Haaland iklim değişikliğiyle savaşmak istediğini açıklamıştı

Reuters,  ABD’de 20 Ocak’ta görevi devralacak olan seçilmiş başkan Joe Biden’ın Deb Haaland’ı da İçişleri Bakanı olarak seçmeyi düşündüğünü duyurdu. Deb Haaland, Temsilciler Meclisi’nde New Mexico eyaletinin Demokrat temsilcilerinden biri. İçişleri bakanı olarak atanırsa,ilk kez bir Amerikan yerlisi ABD’de kabineye girmiş olacak.

Deb Haaland, Kasım 2018’deki ara seçimlerde New Mexico’da kazanarak Kansas’tan seçilen Sharica Davids‘le beraber Kongre’nin ilk iki Amerikan yerlisi kadınından biri olmuştu. 

Daha önce hedefleriyle ilgili açıklama yapan Haaland, iklim değişikliğiyle savaşmak için yenilenebilir enerji kaynakları üzerine çalışacağını söylemişti. 

Bakan olması durumunda Haaland ülke genelinde 70 binden fazla çalışanı olan bir devlet kurumunu ve yerli kabilelerin yaşadığı topraklarla Yellowstone ve Yosemite gibi ulusal parkları yönetecek.

Enerji Bakanı adayı Grangolm, yeşil dönüşüm yanlısı

Biden’a yakın kaynaklar, enerji bakanlığına ise Jennifer Granholm‘ün düşünüldüğünü söyledi. Michigan eyaletinin ilk kadın valisi olan 61 yaşındaki Granholm, eyalette yeşil teknolojilere dönüşüm için çalışmalar yapmıştı.

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.