ManşetEkonomiTürkiye

ABD’nin Türkiye’ye S-400 yaptırımları yolda

0

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Kongresi’nin Senato ve Temsilciler Meclisi kanatları, 2021 mali yılı için savunma bütçesine 740 milyar dolar ayıran Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasa Tasarısı‘na (NDAA) son halini verdi.

Tasarıya, Rusya‘dan S-400 alması sebebiyle Türkiye‘ye yaptırım uygulanmasını zorunlu kılan maddeler eklendi. Tasarı önümüzdeki günlerde ABD Başkanı Donal Trump‘ın imzasına sunulacak.

Beş veya daha fazla yaptırım

Temsilciler Meclisi’nde görüşülen taslakta Türkiye’nin Rusya’dan S-400 savunma sistemleri satın alması CAATSA yaptırımlarına göre ciddi bir işlem olarak değerlendirildi. Taslakta konuyla ilgili şunlar yazıyor:

Türkiye’nin S-400 satın alması CAATSA’ya göre ciddi bir işlem. Bu taslağın yasalaşmasına takiben 30 günü geçmeyecek şekilde, ABD Başkan’ı CAATSA’nın 235. maddesine göre beş ya da daha fazla yaptırım uygulamalı. Yaptırımların uygulandıktan sonra kaldırılması için, Türkiye hükümeti ya da hükümet adına hareket edenler S-400 sistemi ya da bu sistemin yeni bir modelinin Türkiye içinde operasyonel olmadığını kanıtlamalı.”

Tasarıda yaptırımların ithal edilen malları kapsamaması istendi. Doğal ya da insan eliyle yapılmış maddeler, imal edilmiş erzak ve bunlara ilişkin denetim ekipmanı bu mallar kapsamında.

CATSAA nedir?

Amerika’nın Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Etme Yasası (CAATSA), ülkenin güvenliğine tehdit olduğu düşünülen İran, Rusya ve Kuzey Kore‘ye karşı yaptırımlar uygulanmasını öngörüyor.

Yasanın 231. maddesine göre ise Rusya ile savunma ve istihbarat alanlarında çalışanlara karşı da yaptırımlar uygulanacağı belirtiliyor. Yaptırımlar bu alanda Rusya Federasyonu için veya onun adına çalışan kişilerle bilerek önemli işlem yapan gerçek ve tüzel kişileri kapsıyor. Maddenin (d) fıkrası kapsamında da yasanın yürürlüğe girmesini takiben 60 gün içinde ABD Başkanı, Rusya Federasyonu için veya onun adına çalışan kişileri belirlemesi gerekiyor.

Listede S-400 savunma sistemlerini üreten Almaz-Antey Air and Space Defense Corporation JSC şirketi de bulunuyor. Bu şirketle işlem yapanlar da CATSAA’ya göre cezalandırılması gerekiyor. Türkiye’ ye yaptırımlar bu kapsamda uygulanacak.

F-35 uçaklarını ABD kullanacak

Ayrıca, tasarıda Türkiye’nin almış olduğu altı adet F-35 uçağının da ABD Hava Kuvvetleri‘nce kullanılması için gerekli yetkilendirme yapıldı. Yasanın 159. bölümünde tasarının yasalaşmasından sonra 15 gün içerisinde Türkiye şirketlerinin yerine F-35 için parça üretecek ortakların tespit edilmesi ve işlemlerin başlatılması istendi.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.